KOJOTI – “Sve je pod kontrolom?”

    
Share Button

(Dancing Bear) 2019.
CD/digital
Rock/garage rock/rhythm and blues – CROATIA

Nakon nekh dvadeset godina pauze Kojoti su se vratili na scenu, najavljujući svoj comeback prvo “live” nastupima,  a zatim relativno skorašnjim izlaskom novog, četvrtog po redu albuma naziva ” Sve je pod kontrolom?”

Nema sumnje da bez obzira na afinitete i stavove onih ozbiljnijih i “manje” ozbiljnih konzumenata, Kojoti su svakako  tokom perioda 90-tih predstavljali u samoj Hrvatskoj značajnu pojavu, čija karijera je zasluživala respekt i pored ne malih pokušaja osporavanja njihovog rada, kao i muzičkog zaveštanja.

Tokom tih 90-tih godina, a i nešto kasnije, Kojoti su bili slušani i u Beogradu i u Srbiji, bez obzira što određena relevantnija mogućnost medijskog plasmana i promocije je logično morala izostati.

No, život ide dalje, sama rock kultura u svetu i regionu danas se nalazi u sasvim drugačijem okruženju nego što je to bio slučaj sa pomenutim 90-tim. Što se Kojota tiče, oni nastavljaju tamo gde su stali, pokušavajući na svoj način da odgovore potrebama vremena i trenutka.
“Sve je pod kontrolom?” je album sa 11 pesama koje je producirao gitarista i glavni autor Davor Viduka, a  sniman je tokom 6 dana 2017-e i 2018-e godine u studiju “GIS” (Kastav). Snimao je i miksao Matej Zec, koji je bio zadužen i za mastering. Bend na albumu ima i nekoliko gostiju, a pre svih treba istaći prisustvo Kandžije i Luke iz TBF-a. Dodao bih još od ranije pojačanje na mestu stalnog bubnjara -mister Bobu Grujičića.

Kojoti zapravo u muzičkom smislu nastavljaju tamo gde su stali. To je i dalje njihova varijanta urbanog garage rocka sa jasno istaknutim rock i rhythm and blues zahvatima, dodao bih čak malo sirovije i još manje poliranije postavljenih, no što je to bio slučaj sa ranijim izdanjima. Evidentan je voljni momenat kod benda, želja za novim dokazivanjem i nema sumnje da je uložen značajan trud da sve funkcioniše koliko je to moguće bolje i ubedljivije . Čini se da su možda u nekim elementima/segmentima pomalo i preterali, kao da su na jednom mestu i kroz pesme sa albuma  hteli/želeli sve da kažu i da iz sebe sve “istresu”. Ali, dug je bio period od realizacije prethodnog albuma i donekle takav pristup može biti razumljiv, mada kod onih iskusnijih aktera i manje prihvatljiv. Sa druge strane Kojoti su jasno vrlo ubedljivi u svojim stavovima i svetonazorima, a nema sumnje da svoju pravu oštricu prikazuju na “live” nastupima. Od uglavnom  ujednačenog materijala, istakao bih song “Oprosti  što te volim”, koji nekako najlakše ulazi u uho i pod “kožu”.
Za oblikovanje covera izdanja  bio je zadužen Darko Kujundžić, a ova polu futuristička  inicijacija koja asocira na početke SF žanra sa aspekta kinematografije iz 50-tih godina prošlog veka i pored želje aktera za određenom porukom, više nervira, nego što postiže željeni efekat. Tu pre svega mislim na samu ideju, a ne na tehničku realizaciju, kojoj se nema šta zameriti.
“Sve je pod kontrolom?”, koliko sam uspeo da primetim izaziva u samoj Hrvatskoj različite reakcije,  komentare i stavove onih koji su preslušali materijal, ali Kojoti su ostali i ostaju verni sebi i svom poimanju rock priče i vlastitog filma.

 

facebook.com/KojotiBand

dancingbear.hr/hr