TEXAS FLOOD – “Tražim ljude kao ja”

    
Share Button

(Multimedia Music) 2019.
CD/digital
Rock/blues rock/blues – SERBIA

Nenad Zlatanović je poslednjih nekoliko godina postao jedan od najistaknutijih, traženijih i vrednijih ovdašnjih muzičara, i to ne samo kada govorimo o bluesu. Bilo solo, bilo sa svojim Texas Flood bendom, tek gospodin Zlatanović je osoba koja je na terenu u Beogradu, Srbiji i generalno regionu prisutna kao u zlatno vreme cvetanja rock kulture, a to je period prelaza 60-tih u 70-te godine. Dodao bih naravno, kao što se sad uglavnom većinski govori  i dopisuje – prošlog veka.

Sa oko 200 održanih koncerata na godišnjem nivou u različitim varijantama/opcijama, postavama, on je ubedljivo na prvom mestu po “live” prisutnosti i tu nema nikakve sumnje i dileme. Blues i rock, odnosno i jedno i drugo do koske, do kraja, bez kompromisa, do poslednje kapi znoja, to je uvek tako kada svira, peva i deluje gospodin Zlatanović.

Ali da se vratim na aktuelnu temu, odnosno izlazak novog albuma, dugo pripremanog, kreiranog, postavljanog, stvaranog i na kraju realizovanog. Ideja, koja je postojala da se na maternjem jeziku u novom ruhu i verzijama snime pesme koje su obeležile period koji zadire u prošlost najviše ovdašnjih 70-tih i malo manje takođe ovdašnjih 80-tih godina, napokon je došla do svoje finalizacije, koja je i u koncertnoj formi par sezona unazad potepeno najavljivana, jer su akteri malo po malo, songove koji su se našli na albumu, predstavljali publici na svojim nastupima.
Da krenemo redom. Album otvara autorska numera “Da budem tvoj”, koja po kvalitetu može da stane rame uz rame sa već od ranije ovde prisutnim poznatim i etabliranijim kompozicijama. Nastavak sledi kroz song  kojeg  je Bijelo Dugme snimilo i izvodilo na početku karijere – “Ove ću noći naći blues”, i hteo bih sa punim  pravom da dodam kako je verzija Texas Flooda na najbolji mogući način, oživela, osavremenila i poboljšala kvalitetom original. I ne čudi što je brojne svoje nastupe u poslednje vreme, Zlatanović uzpravo počinjao sa pomenutom numerom. Onda ide  “Majko Zemljo” Janeza Bončine, koju su izvodili Septembar i Jugoslovenska Pop Selekcija Tihomira Pop Asanovića, još jednog ovogodišnjeg povratnika, nakon dekada i godina  dobrovoljnog izgnanstva. Zeppelinovski riff, autoritarno vokaliziranje i verzija koja malo koga ostavlja ravnodušnim. “Negde daleko” je četvrta numera, znamo je po izvođenju Zokija Božinovića i Pop Mašine, kasnije kad je Božinović povremeno nastupao u Zoni B. i ovaj bend je taj song izvodio, no verzija Texas Flooda ima onu još jednu “siroviju” takođe kao i u slučaju originala “neuvijenu” formu, koja se itekako uklapa u repertoar benda. Sledi “Put ka suncu”, još jedan song iz repertoara Pop Mašine,  svojevremeno njihov važan koncertni adut, koji je u aranžmanskoj varijanti Texas Flooda donekle “prošireniji” i izvođački preciznije postavljen. Naravno u poređenju sa originalom. Sledi “Čekaj me”, u originalu “Čakaj me” Lačnog Franca, kroz koju je unešeno puno emocija i energije, da song zazvuči ništa manje ubedljivo nego original.Sedmi song je danas pomalo zaboravljena pesma, čak i od onih freakova starije generacije – Dade Topića i Time-a, na tekst Desanke Maksimović uz asistzenciju pomenutog Topića – “Divlje guske”, sa albuma “Time 2”. Pravi primer kako atmosfera iz davnih 70-tih godina, kada to rade majstori se efektno i adekvatno “transformiše” u današnje vreme. Treba takođe izuzetno pažljivo poslušati  Nešin solo i još jednom se uveriti o kakvom je gitaristi reč. “Granica” , Rok Mašine je osma po redu numera, takođe song koju su Texas Flood izsviravali tokom godina na brojnim nastupima. Album zatvara Štulićeva “Obrati pažnju na poslednju stvar”, gde su emocije sasvim logično u prvom planu, i čija verzija se u ne baš maloj meri razlikuje od originala. Ali obe varijante su veoma, veoma kvalitetne.
Album je sniman i miksovan u beogradskom “King Oliver” studiju, a producent je bio Vlada Golubović uz asistenciju Neše Zlatanovića.
“Tražim ljude kao ja” album se može naći  pored digitalne varijante  i u formatu CD-a, a izdavač “Multimedia Music” najavljuje za jesen i vinylno izdanje.
Ovo je odličan album, sjajne muzike, još boljih interpretacija, kojem ćete se nijednog trenutka ne sumnjam – često vraćati. Takođe,  izlazak ovog materijala najavljuje i novu fazu u karijeri grupe, koja će verujem još više učvrstiti pozicije benda i uticati na dalji (očekivani) razvoj i prosperitet dolazeće karijere.

facebook.com/texasflood.belgrade

multimedia-music.com