DEKADENT – “The Nemean Ordeal”

    
Share Button

(Dusktone) 2019.
CD/digital
Symphonic black metal/various metal genres – SLOVENIA

Ljubljanski sastav Dekadent nije nepoznato ime na nacionalnom, pa donekle i internacionalnom metal nebu. Formirani su 2005-e, a njihova diskografska priča kreće od sledeće 2006-e godine. Pre izvesnog vremena objavili su aktuelno albumsko izdanje za izdavačku kuću “Dusktone”, naziva “The Nemean Ordeal”.

Materijal se sastoji od 7 songova interpretiranih na engleskom jeziku. U osnovi slovenački sastav distribuira svoju izvođačku formu na postulatima symphonic black metala, ali takvu odrednicu tek treba uslovno prihvatiti. Vrlo su skloni istraživanju i traganju za zvukom  koji dodiruje razna granična područja extreme metal varijanti. Psihološki, njihov pomenuti symphonic black metal, daleko je od onog uobičajenog žanrovskog poimanja i ne bazira se niti na nekakvoj staroj, niti na novijoj školi. Sam postupak aranžmanskog kreiranja songova i izvođenja materijala je prilično drugačiji i više se oslanja na neki nazovimo to “standardiji” izražajni iskorak.

“The Nemean Ordeal” je upravo jedno takvo izdanje, koje se postepeno otkriva i “razobličava” svu autorsku kreativnost aktera priče. Songovi ne ulaze na prvo  slušanje, a sam postavljen koncept nijednog trenutka vam ne garantuje da će razrada i finalizacija samih pesama  biti onakva kakvu eventualno očekujete.
Dekadent su u svakom slučaju zanimljiva pojava i bend kojem originalnost predstavlja jaču stranu.
Koliko sam uspeo da se informišem bar putem internet tekstova, evidentno je da su u promotivnoj opciji bar do sada nedovoljno prisutni i da dodam u tom smislu takođe nedovoljno  afirmisani.

Aktuelno albumsko izdanje potvrđuje izvođačku i autorsku zrelost ekipe koja je posao odradila, i preporučljiv je naročito za one metal freakove, koje unutar žanra traže one manje klasične,a više neobičnije i drugačije stvari.

dekadent.si