MIŠKO PLAVI TRIO – “Hiljadu osmeha”

    
Share Button

(Jugoton/Croatia Records) 2019.
CD/digital
World music/jazz/fusion -SERBIA

Tokom aprila meseca na regionalnim i domaćim muzičkim  terenima, pojavio se novi album Miška Plavog, tačnije njegovog tria, u čijoj postavi su klavijaturista Vasil Hadžimanov i bubnjar Srđan Dunkić-Džoni, obojica dovoljno etablirani i traženi kada govorimo o brojnim izdanjima kao i studijskim snimcima aktera koji deluju na pomenutim prostorima.

Delovanje i rad sa ovim triom je jedna od delatnosti Miška Plavog koji je diskografski kontinuirano aktivan, a praktično prisutan na ovdašnjoj sceni od kraja 70-tih i početka 80-tih godina prošlog veka. Iako je dugi niz godina svoju karijeru i muzičarski posao zasnivao na sviranju gitare, a setimo se samo njegove uloge u sastavima kao što su : Via Talas, Piloti, D.Boys…. druga višegodišnja nazovimo to faza karijere, je ispunjena njegovim traganjem i ispitivanjem uloge harmonike kao instrumenta, koju on na svoj vrlo specifičan način svira i tretira u muzici iza koje kao autor stoji. A tu je pored solo albuma, uključen i rad u muzici za filmove, period delovanja i to vrlo uspešan na japanskom muzičkom tržištu, gde je kao autor i izvođač itekako ostavio traga, a čija karijera u zemlji izlazećeg sunca takođe u određenom kontinuitetu i periodici traje.
“Hiljadu osmeha”, aktuelni album urađen sa pomenutim Vasilom i Džonijem i uz asistenciju nekolicine prijatelja, kolega i koleginica, kao što su : Miroslav Tovirac, Feđa Franklin, Dušan Stojanović, Wonder String Quartet, Aleksandar Gajić, Aleksandar Avrasmović, Michael Neubauer,Aleksandra Čebić, te Ana Stanić koja je imala primerenu vokalnu ulogu, kroz 9 numera predstavlja svojevrsno imaginarno putovanje kroz elemente world musica, fusiona, mediteranskog pastiche-a, džez “igrarija”. Sama atmosfera odiše određenom toplinom, aranžmanskim koloritom i naravno produkcijom koja itekako odgovara standardima sadašnjeg vremena.
“Hiljadu osmeha” jasno ukazuje na  kreativni nastavak autorskih razmišljanja Miška Plavog, sa naglaskom na važnu ulogu koju su ovde odigrali Vasil i Džoni.  Album je preporučljiv za slušanje i onoj publici koja prirodno ne naginje ka “težim” tonovima i zvucima.

crorec.net

miskoplavi.com