THE BASWING – “The Baswing 3”

    
Share Button

(Metropolis Music) 2018.
CD/digital
Jazz/fusion/blues – SERBIA

Krajem odlazeće 2018-e godine, jedno od izdanja objavljeno za beogradsku kuću “Metropolis Music” bio je i album sastava – The Baswing, grupe čiji počeci sežu u sada  prilično daleku 2005-u . Sastav je već 2007-e godine objavio svoj debi album, da bi nakon toga ekipa koju predvodi gitarista i glavni autor Slobodan Subotin – Baswing Boba, stopirala svoje delovanje, a nakon  nekolikogodišnje pauze ponovo počela sa radom. Tako 2017-e, u digitalnoj varijanti, takođe za “Metropolis Music” objavljuju izdanje jednostavnog naziva ” The Baswing 2″, koji sadrži snimke realizovane na “Nishville festivalu” iz 2016-e.

“The Baswing 3”,  je kako sam naslov asocira treće po redu ostvarenje, na kojem se našlo 10 plus 2 bonus numere, a pored pomenutog Slobodana Subotina, priču su izgurali basista Dražić Dejan – Deki i bubnjar  Lakatoš Maćaš.

Bend na svoj način interpretira varijantu najviše jazz forme, koja se oslanja na tradiciju fusiona u većoj meri, jazz-rocka u nešto manjoj, sa takođe priličnim dodacima blues elemenata. Ako pri tome dodamo da određene instrumentalne teme sadrže i vidljive  tragove ethno pristupa, onda se dobija kompletiranija slika o onome što ovaj tim  radi.

Muzika sastava se u dobroj meri zasniva na konstantnom međusobnom dijalogu svih instrumenata, kao  i stalnoj improvizaciji. Raduje svakako što ovoj ekipi energije ne nedostaje, a može se sa pravom reći da su u izvođaćko-zanatskom smislu, The Baswing veoma dobro “potkovan” bend.
Oni jesu ponudili neko svoje viđenje jazz/fusion varijante, određena poređenja sežu do George Bensona i Wes Montgomery-ja, ali ovaj trio to radi na više ekspresivniji , “divlji”, brži i siroviji način.
10 numera je snimljeno u studiju “Revolver”, u periodu mart-maj 2018. Za mix i snimanje zvuka bio je zadužen Dragan Panjak.  Dve bonus teme predstavljaju snimke skinute sa  njihovog nastupa na jazz festivalu ” Zelenkovac 2017.”, a događaj se odigrao 28.07.2017-e.

The Baswing takođe spada u one aktove kojem je potrebna relevantnija promocija i ozbiljniji marketing, jer je očigledno da su na tom polju za sada uradili malo ili da dodam – nedovoljno.
Na sreću, muzički deo ih predstavlja kao ozbiljan bend, koji unutar pomenutih izražajnih varijanti itekako ima svoje mesto pod ovdašnjim suncem.

facebook.com/The-Baswing-685580938262528