IVANA POPOVIĆ – “Bushes And Bombshelters”

    
Share Button

(Long Play) 2019.
CD/digital
Neo classical/world music/ethno – SERBIA/CANADA

Krajem januara/početkom februara 2019-e, beogradski “Long Play” je objavio izuzetno zanimljivo albumsko izdanje srpsko/kanadske violinistkinje i umetnice Ivane Popović, naziva “Bushes And Bombshelters”.

Na muzici sa albuma praktično se radilo punih pet godina, a kroz 10 numera, 7 instrumentalnih i 3 vokalne, Ivana je sa svojim saradnicima “opisala” svoja unutarnja osećanja, razmišljanja, kreirajući na  umetnički način svojevrsnu sponu između Srbije i Kanade. Na samom albumu su pored nje, svoje mesto imali : Perry Maher (klavir), Don Laws (trombon), Max Senitt (perkusije), Saman Shahi (klavir), Jesse Dietsch (double bass), Nikray Kowsar (viola), Jamie Thompson (flauta), Stuart Mutch (violončelo) i John MacLean (prateći glas). Kako sama violinistkninja kaže, pesme predstavljaju “intimne ljudske priče o zemljama, domovinama, raskršćima, prijateljstvima i ljubavima”.

Vidljiv je prilično originalan miks neo-classical elemenata, world musica, ethno detalja, jazz influenci…Svaka “logična” aranžmanska postavka ovde je isključena, a autorsko/izvođačko razmišljanje otkriva jasan, autentičan i originalan iskorak, teško uporediv sa sličnim avangardnim neo classical ili world music ostvarenjima. Sama atmosfera dok slušate ovde prisutan materijal odiše određenom teskobom ili više nazovimo to dark atmosferom, ali treba jasno istaći da su prisutne emocije kao i izvođačko-autorski način razmišljanja i interpretacije, ono što predstavlja glavni adut muzike koju Ivana sa svojim saradnicima distribuira.

Ako ste spremni na nešto drugačije od onoga što vam se svakodnevno nudi, pa čak i na onim mestima gde to ne očekujete, slobodno testirajte sebe i vlastiti ukus i spremno se suočite sa “Bushes And Bombshelters” albumom.

longplay.rs