MAC TIRE – “Treatise”

    
Share Button

(SKC Novi Sad) 2019.
CD/digital
Alter rock – SERBIA

Iz Novog Sada dolazi sastav naziva Mac Tire, iza kojeg stoji multiinstrumentalista, glavni autor Vuk Vukmanović, pa se može smatrati sa punim pravom da je sam naziv Mac Tire i neki oblik njegovog umetničkog alter ega.

Priča je otpočela 2014-e godine, a materijal za album je sniman tokom pomenute 2014-e i sledeće 2015-e godine, da bi miksovanje i post produkcija bili realizovani tokom 2016-e, 2017-e i 2018-e godine.

Vukmanović je u realizaciji 9 pesama i 30 minuta muzike, imao i pomoć sledećih muzičara/saradnika kao što su : Marko Trbović, Predrag Jandrić, Ljubomir Pejić, Nenad Čanak, Mare Vukomanović, Srđan Simić…

“Treatise” je izdanje koje otkriva autorske i realizatorske Vukmanovićeve potencijale, koji nisu mali, a koji se dobrim delom sa razlogom mogu smatrati autohtonim i originalnim. Songovi sem jedne numere – “Mesec i san” su otpevani na engleskom  jeziku, a sama muzika je neka autorova varijanta ili bolje rečeno njegovo viđenje alter rocka, sa brojnim aranžmanskim promenama i “skokovima”, koje su karakteristika praktično kompletnog materijala. Sama atmosfera koja se promalja kroz songove varira od melanholičnih trenutaka do emocijama energičnih varijanti, a sve to prate “obogaćeni” instrumentalni pasaži. Ovakva postavka muzičke forme i poruke “Treatise” izdanja, nije lako prihvatljiva nepripremljenom, ili uhu naviklom na konvencionalne žanrovske iskorake.

Sam Vukmanović je pokazao  da je autorski raznovrstan, kao i da ume da bude drugačiji od pesme do pesme. Sve je to jako lepo generalno uzevši, no sa druge strane jedna ovako postavljena priča u samom startu teže je dostupna današnjim konzumentima,  nazovimo to savremenih muzičkih dešavanja,a  upravo sam izbegao da kažem rock-pop tendencija, i sa tim saznanjem jasno je da Vukmanoviću neće biti lako da sa svojom muzičkom pričom dođe do u “dovoljnoj” meri relevantne potencijalne slušalačke baze. No, drugo je pitanje, koliko je i sam autor svestan te činjenice, i na koji način će on sa  saradnicima voditi u promotivnom smislu “kampanju” oko albuma i dolazeće karijere.

facebook.com/mactireofficial