VLATKO STEFANOVSKI – “Live At Lisinski”

    
Share Button

(Croatia Records) 2019.
CD/Blu-ray/digital
Rock/fusion/ethno/world music/acoustic – MACEDONIA

Jednom od sigurno najznačajnijih gitarista i muzičara sa ovih prostora, ne može se nijednog trenutka prebaciti  neaktivnost, ili nekakvo radno “zabušavanje”, bez obzira koliko podržavali ili ne njegov način rada i razmišljanja. Stefanovski je stalno u pokretu, na stage-u, turnejama, koncertima, a bogata diskografija, vizuelno ilustrovana i na bookletu aktuelnog CD-a, dovoljno govori u prilog jednoj ovakvoj tvrdnji.

Sa Leb i Solom  gitarista ima ukupno realizovanih  13  izdanja, a solo karijera zajedno sa aktuelnim ostvarenjem  bogata je sa 17 objavljenih albuma.

Tokom prošle 2018-e godine, makedonski gitarista je promovisao svoj poslednji studijski album”Mother tongue” i održao preko 80 uglavnom solističkih koncerata. Jedan od najboljih odigrao se po muzičarevim rečima u zagrebačkom”Lisinskom” i evo ovekovečen je i dostupan na uvid javnosti i publici koja godinama prati njegov rad.

Na samom CD-u se našlo 13 songova na Blu-ray izdanju 18 , a na pozornici Stefanovskom su se pridružili kroz interpretacije  numera: “Eleno Kerko” i “Koljo” članovi ethno/world music ansambla Ljubojna-Vera Miloševska Josifovska i Oliver Josifovski. Od gostiju tu su još bili  i dvojac Hojsak & Novosel, kao i specijalno iznenađenje večeri- Josipa Lisac, koja je otpevala makedonski tradicional “Jano mori”.

Stefanovski je očekivano na samom nastupu napravio miks songova iz repertoara Leb i Sola, solo karijere, kao i nacionalnog ethno nasleđa. Nikako ne bih propustio da izdvojim  i sjajnu interpretaciju “Uspavanke za Radmilu M”, koju je svojevremeno sa Bregovićem odsvirao na Dugmetovom albumu identičnog naziva, mada se uz prilagođene nešto drugačije aranžmane gitarista predstavio u očekivano raspoloženom izdanju i okruženju koje njemu generalno najviše kao muzičaru odgovara, a to je direktan kontakt “uživo” sa publikom.

“Live In Lisinski” koncertno još jednom podseća na Vlatkove uspešne i prepoznatljive songove koje je izvodio, interpretirao i priređivao tokom dugogodišnje karijere, a ujedno predstavlja i dobar diskografski “break” pred dolazak novog studijskog ostvarenja.

crorec.net