PARNI VALJAK – “Parni Valjak” / “Šizofrenik”

    
Share Button

Format: 7” Single
Izavač:  Alta
Godina izdanja: 1976.
Žanr: rock/hard rock

 

Period prelaska poslednje faze delovanja Grupe 220 i tihi ulazak u novu avanturu,odnosno promenu naziva imena sastava u Parni Valjak, obeležio je period od nekoliko godina kada je bend žannrovski više bio orijentisan ka tvrđoj izvođačkoj postavci. “Kreštavi” Aki za vokalom, 2 gitare koje sipaju rifove, eksplozivni basista – Zlatko Miksić Fuma ( jedan od najtalentovanijih EX-Yu rock basista) i pesme koje su bile ili su bar trebale biti vrlo ubedljive u “live” izvođenju i živom koncertnom kontaktu sa publikom. Prvi singlovi Valjka bili su upravo takvi, a ne može se reći da sa pomenutom izrađenijom rockerskom pa i hard rock izražajnom varijantom, Valjak postepeno nisu pridobijali sve veći broj fanova.

Ali, danas mali broj ljudi to zna, ili oni stariji jedva da se sećaju, ali je Husov bend u jednom dobrom delu karijere, i to upravo ove faze o kojoj pišem, je bio miljenik navijača beogradskog Partizana. Parni Valjak je u svom nazivu nosio onaj navijački poklič/stav / pripadnost, koju je crno-bela armija na sportskim manifestacijama stalno u navijanju isticala. Pretpostavljam da je do te simbioze navijača i Valjka došlo sasvim spontano, bez ikakvog ranijeg plana ili bilo kakve prethodne Husove ideje da se na ovaj ili onaj način dodvori pristalicama jedne navijačke grupe. Sve u svemu Valjak je na svojim prvim singlovima zvučao prilično tvrdo,dodao bih i “prljavo” za ondašnje produkcijske standarde, te treba dodati da je u ono vreme malo ko pretpostavljao da će samo za koju godinu zagrebački sastav napraviti svojevrstan stilski zaokret, koji će mu tokom godina naravno doneti i veću traženost, popularnost i komercijalnost.

“Parni Valjak” na  a strani i “Šizofrenik” na b strani bile su dve hard rockerske numere, ova prva sa izraženijom hitičnijom a naročito istaknutijom tekstualnom dimenzijom.Pesma “Parni Valjak” se takođe prilično puštla na ondašnjim EX-Yu radio stanicama i programima, mada sami tiraži singlova nisu bili veliki  i danas su praktično svi 7”inčni produkti ovog benda tražena roba za kolekcionare širom regiona.

“Ja sam Parni valjak…”pevao je svojevremeno Aki, danas ovu i pesme iz onog početnog repertoara Hus i ekipa gotovo nikad ne izvode na svojim”live” nastupima.