AERODROM – “Original Album Collection”

    
Share Button

AERODROM...Original Album Collection(Croatia Records) 2018.
5 CD/digital
Rock/pop/new wave – CROATIA

Edicija “Original Album Collection”, “Croatia Recordsa” ovih dana je bogatija i izdanjima zagrebačkog sastava Aerodrom. 5 albuma realizovanih u periodu 1979 – 1986 su u formatu tkzv. mini LP-a dostupna  na ovaj način još jednom na uvid javnosti.

Karijera lidera grupe Jurice Pađena je što se godina, staža i kontinuiteta tiče bogata i jasno trasirana, i počeci sežu još u davne 70-te . Brojni stariji posmatrači dešavanja na EX-Yu muzičkim prostorima sećaju se delovanja grupe 220, one druge faze, kao i ranog perioda Parnog Valjka, gde je Pađenova uloga imala primerenu i nezaobilaznu zastupljenost, kao i značaj.
Aerodrom su krenuli kao rock sastav koji je u svojoj muzici imao puno pridodatih simfo i progressive  elemenata i njihov alvum “Kad misli mi vrludaju”( 1979) bio je ujedno prilično drugačiji od svih dolazećih. Kasnije se bend ubacio u priču o novom talasu, a drugi album grupe “Tago Bango” (1981) predstavljao je pravi zaokret u tom pravcu. Čini se da su tada Pađen i ekipa bili i u kreativnom zamahu, koji možda nije imao adekvatno očekivan odgovor u samoj komercijalnosti, pa je bend pokušao da nešto više u tom smeru napravi sa sledećim izdanjem – “Obične ljubavne pesme” (1982), koji je kao i prethodni “Tango Bango”,( istina u manjoj meri ) imao nekoliko hitova koji će se pamtiti. Sledeći album “Dukat i pribadače” (1984) predstavljao je izraženiji zaokret ka popu i nešto lakšim notama, dok je dolazeći “Trojica u mraku” (1986) bio muzički čvršći i drugačiji od pomenutog prethodnika.

U kasnijem periodu Pađen će jedno vreme amortizovati delovanje Aerodroma, pridružujući se Džoniju Štuliću i Azri, da bi nakon toga uz saradnje i sa drugim muzičarima obnavljao Aerodrom, čija je diskografija poslednjih godina  sporadična.
Čini se da period ove prve faze karijere  benda, što je sam Pađen ne retko spominjao, nije prošao u komercijalnom smislu na željeni način, a sam gitarista često je isticao po njemu nezaslužen status grupe na ondašnjoj Ex-Yu sceni.

Iza Aerodroma  je iz onog vremena ostalo više pesama koje se i danas rado emituju na brojnim regionalnim radio programima i emisijama. Nema sumnje da će “Original Album Collection”  još jednom podsetiti one stare, a upoznati potencijalno nove konzumente sa legacy-jem grupe.

crorec.net