SILENT KINGDOM – “When Secrets Meet”

    
Share Button

(SILENT KINGDOW..When Secrets Meet..CDCoverDarknagar Records) 2017.
CD/digital
Progressive/art rock/ metal – BOSNIA & HERZEGOVINA

Sarajevski sastav Silent Kingdom jedan je od onih aktova čija je karijera dotakla internacionalnu priču . Diskografija im kontinuirano traje od 1999-e godine, a tokom perioda egzistiranja prolazili su kroz nekoliko različitih faza. Krenuli su kao melodic death metal bend, da bi vremenom postepeno modifikovali sound. Još uvek aktuelni album iz prethodne 2017-e, u žanrovskom smislu predstavlja priličan zaokret.

“When Secrets Meet” izdanje našlo se u katalogu ruskog izdavača “Darknagar Records”-a. 8 priređenih songova urađenih su u maniru progressive / art rocka, sa proširenom aranžmanskom postavkom i različitom atmosferom od songa do songa. Materijal je otpevan delom na maternjem a delom na engleskom jeziku. Pesme su uglavnom odsvirane u pravcu  umerenog srednjeg tempa, a kombinacija  vokalnog i sviračkog pristupa karakteriše  prisutan materijal. Naravno ima i metal elemenata, ali su oni nekako skriveni i više u drugom planu.

I ovakav  pristup Silent Kingdoma zna biti zanimljiv, mada je drugo pitanje koliko ona starija publika koja je sa njima odrastala, nalazi sebe u ovom  njihovom aktuelnom izražajnom liku.

Iako postoje određene uslovno rečeno manirističke manjkavosti, Silent Kingdom su pokazali da imaju dovoljno motiva , energije i elana da se kreativno suoče sa drugačijim (stilskim ) izazovima. A suočavanje sa novim uvek predstavlja pozitivan izbor,  kao i odlučnost aktera da “iskoče” iz onih do tada postavljenih standarda.

facebook.com/SilentKingdomOfficial