MOONLIGHT SKY – “The Four”

    
Share Button

MOONLIGHT SKY..CDCover(Celinka) 2016.
CD/digital
Fusion/jazz-rock – SLOVENIA

Evo jednog izdanja kojeg sam svojevremeno propustio da recenziram, ali kako je reč o njihovom još uvek poslednjem realizovanom  ostvarenju, aktuelnost je i dalje u “igri”.

Slovenački sastav Moonlight Sky aktivan je od 2000-e godine, prvo su delovali u formaciji tria, da bi kasnije nastavili kao kvartet. Do sada su zajedno sa aktuelnim ukupno objavili 4 albumska izdanja, i njihova kompletna diskografija zaslužuje pažnju i respekt. Postavu grupe čine etablirani i provereni slovenački muzičari, a ono što rade i stvaraju može se smatrati nekom njihovom varijantom fusion i jazz rocka, koji svoje korene ima u nasleđu sastava kao što su Weather Report, Return To Forever, Mahavishnu Orchestra, ili kod nas Leb i Sol.

MOONLIGHT SKY..band PictureNaravno oni to rade na jedan svoj način, gde kroz savremeno tretiranje atranžmanskih rešenja, kao i produkcije, vrlo realistično pokazuju kako su im jasni ovovremenski trendovi. Bend čine : Miha Petrič, Jan Server, Žiga Košar i Janez Moder, a na albumu “The Four” imali su i asoistenciju gostujućih muzičara – Gorana Bojčevskog i Črt Remica.
Kroz 8 autorskih tema, Moonlight Sky na svoj način proleću kroz idiome fusiona i jazz-rocka, na momente koketirajući sa ethno i progressive tendencijama. Vrlo vešto grade”prostor”, kreiraju atmosferu, a sam materijal karakterišu česte promene ritma, tempa, motorike…

Moonlight Sky je bend na kojeg sigurno vredi obratiti pažnju, naročito ako vam je blisko muzičko nasleđe kojem i oni teže.

celinka.si