ŠAMAR – “Prvi šamar”

    
Share Button

Format : LP
Izdavač : PGP RTB
Godina izdanja : 1981.
Žanr : rock/AOR

Tracklist:

A1 Ništa Ne Ostaje 3:15
A2 Poslednji Romantičar 3:15
A3 Tebi Je Lepo 2:47
A4 Bila Si Radoznala
Music By, Arranged By – Zoran Dašić
2:53
A5 Kao U Šund Romanu 2:35
B1 Ostani 6:20
B2 Kupi To 3:30
B3 Pesma Za Noć

SAMAR..Prvvi Samar.LPBeogradski sastav Šamar bio je jedan od onih aktova, koji je dugo pripremao teren za kreiranje karijere, a onda kada su se stvari kako-tako pokrenule, jednostavno su prestali sa radom. Bend su predvodili klavijaturista i glavni autror Srba Mladenović, u ono vreme  cenjeni instrumentalista, tekstopisac i drugi klavijaturista Nebojša Jovanović, te gitarista Zoran Dašić – Daša koji  poslednjih 30-tak godina ima važnu rolu u grupi Legende.

Dugo su pripremali teren za izlazak njihovog debi izdanja, a muzička raja u Beogradu uveliko je bila pripremana za delovanje ekipe, koja je stilski po mnogo čemu asocirala na grupu koja se već sa sličnom muzičkom koncepcijom etablirala, a to je bila – Generacija 5. Nakon par sezona rada, konačno su objavili album, koji je sniman u tada popularnoj “Drugoj Maci”, a nimalo slučajno producent izdanja bio je gitarista Generacije 5  Krle Jovanović, kojem je asistirao vlasnik studija Enco Lesić. “Prvi šamar” se pojavio 1981-e godine, a na albumu se našlo 8 numera, koje su urađene u danas bi to rekli rock /classic rock/AOR varijanti, vrlo beogradskoj dodao bih i nalik pristupu kojeg  je imala Generacija 5. Nekoliko balada, po mom mišljenju i malo više laganijih numera, no što je trebalo biti  postavljeno na jednom ovakvom albumu, karakterisalo je strukturu muzičkog pristupa i koncepta grupe,od čije bilo kakve dodatne karijere više nije bilo niti govora.

“Prvi šamar” sa druge strane  da su akteri priče to hteli, odnosno nastavili sa radom i promocijom, možda bi uspeo relevantnije da “saživi” u ovdašnjoj javnosti, jer bilo je tu nekoliko pesama, koje su se u prvo vreme vrtele po beogradskim radio programima i koje su itekako bile slušljive.
Navodni tiraž albuma od 3000 primeraka uglavnom je  imao vrlo mršavu distribuciju i logično odsustvo pažnje potencijalnih kupaca, samom činjienicom da je bend ubrzo okončao svoje delovanje.
Šamar su uglavnom nepoznat “brend” ex-Yu muzičke priče, koji je mogao imati relevantniji life story. Njihov album predstavlja kolekcionarski raritet, ne toliko značajnih razmera i mnogo više za domaće skupljače vinila, naročito one koji naginju ka žanrovskim varijantama kojima se na svom jedinom izdanju predstavila i ekipa iz beogradske grupe.