KONTRARITAM – “Kontraritam”

    
Share Button

Kontratitam..LPCoverFormat : LP
Izdavač : Jugoton
Godina izdanja : 1982.
Žanr : ska

Tracklist :
A1. Sretne noge
A2. Drugačija
A3. Obojeni grad
A4. Bruce Lee
A5.? (pesma bez imena)
A6. Miss Ska-Kulation
B1. Žožo, vrati se
B2. Dečaci
B3.Slobodna devojka
B4. Oko i duh
B5. Predstava

O novosadskom sastavu Kontraritam se danas veoma malo zna, iako su stvari po ekipu koja je činila bend mogle biti znatno drugačije i u pozitivnom smislu izglednije oko same karijere, da su se neke kockice sklopile. Ali happiend je u njihovom slučaju izostao.
Kontraritam su činili može se reći muzičari koji su u ono vreme 80-tih godina predstavljali prvu ligu novosadskog novog talasa. Predvodio ih je Sreta Kovačević, koji je odlaskom iz Pekinške Patke i ne slaganjem sa liderom grupe profesorom Čontom, osnovao grupu, u kojoj su pored njega bili i Jan Pavlov – vokal i klavijature; Horvat Žolt – gitara; Dimitrije Radulović – bas gitara;Boris Oslovčan – bas gitara, Radić Robert – bubnjevi. Ova ekipa je i snimila album, a pomenuti Sreta Kovačević je svirao alt saxofon, koji je značajno “bojio” sound grupe.

Kontraritam sam imao prilike da gledam nekoliko puta, te moram priznati da su Sreta i ekipa na nastupima uvek nudili vrhunski užitak, a za publiku trenutke zadovoljstva i radosti, koji su trajali uglavnom od 45 minuta do jednog sata. Toliko je bend tada imao uglavnom svojih songova na repertoaru, uz nekoliko obrada, ali kakvih….Kontraritam su predstavljali ovdašnju varijantu “2Tone Ska” priče, koju su u Engleskoj predvodili sastavi : Specials, Madness, Selecter…Kontraritam su bili odličan ska bend, vrlo autohton i u autorskom smislu ubedljiv, a muzički jasno definisan.
Šta je predstavljalo problem njihove kratkotrajne karijere? Verovatno jedan značajno bitan detalj, da kada je njihov album objavljen za zagrebački “Jugoton”, priča o ska pokretu i ska muzici kao žanru, je u samoj Evropi i ostatku sveta počinjala da biva potisnutom, odnosno više nije bila “in”, kao što je to slučaj bio pre samo godinu dana. I krajnji ceh, platili su momci iz grupe Kontraritam. “Jugoton” je nekako iz trećeg plana objavio album, praktično bez ikakve dodatne reklame, a sam tiraž bio je izrazito mali. Kontraritam su se ubrzo nakon toga rasformirali, a priča koja je mogla imati relevantniji nastavak.. bila je završena. Iako su bili sjajan bend, čak i u ono vreme za dobre poznavaoce ovdašnjih muzičkih prilika, Kontraritam su ostali nepoznat sastav. Danas ,njihov istoimeni i jedini album dostiže visoke prodajne cene, a potražnja za njim je jednaka i na Ex-Yu prostorima kao i u svetu. Kontraritam su zvučali “verno” kao i pomenuti britanski uzori, ali su imali i svoj originalan autorski iskorak koji se mogao čuti na njihovom izdanju.  Dovoljno je samo da čujete pesma kao što su : “Obojeni grad”, “Drugačija”, “Dečaci”, “Žožo” vrati se”, “Slobodna devojka”..i stvari će vam biti mnogo jasnije.Oni srećnici koji su imali prilike da ih gledaju “uživo” u ono vreme, mogli su se uveriti kako novosađani izvode i poneki ska klasik, recimo od Specialsa ili Madnessa. Ako vam se danas posle toliko godina ukaže prilika da se informišete o ovoj grupi, tu je internet da pomogne, ako ne sa informacijama koje su retke,ono sigurno sa snimcima koji postoje . Ne oklevajte, jer se sigurno nećete razočarati.