VITA MAVRIČ – “Sprehod”

    
Share Button

VITA MAVRIC..Sprehod..CDCoveratal(Street 13) 2017.
CD/LP/digital
Chanson – SLOVENIA

Slovenačka umetnica i šansonjerka Vita Mavrič, tokom septembra meseca ove 2017-e, realizovala je album naziva “Sprehod”, koji na domaćoj teritoriji poprima i dobija  značajnu pažnju javnosti.
Na neki način ovim izdanjem  Vita Mavrič kruniše 30-to godišnji tok karijere, koji je svoje početke imao u ljubljanskom “Gradskom Teatru”, gde je ona imala zapaženu rolu u komadu naziva ” U slovenačkim gorama”.

“Sprehod” je album sa deset numera, čiji su autori i tvorci različiti, od Janija Kovačića čije su pesme kvantitativno najviše zastupljene, preko Arsena Dedića, Vitomila Zupana, Gregora Strniše, Branka Šomena, Andreja Rozzmana, Mojmira Sepea, pa i Jacques Preverta…

Muzički teren gospođe Mavrić je šansona, sa kojom se ona suočava na jedan direktno emotivan, senzibilan i prilično autentičan način. Njene interpretacije su  vrlo lične, snažne i potencijalnog slušaoca teško da mogu ostaviti ravnodušnim. Naravno, pevati šansone, na neki način ih vokalno “proživljavati” sigurno da nije nimalo jednostavan zadatak, koji iziskuje da i u psihološkom smislu morate biti u celini posvećeni. A Vita Mavrić to svakako jeste.

Vita Mavric..personal pictureSame songove je uglazbio na rafiniran način Jaka Pucihar, koji je bio i koproducent materijala pored Danila Ženka.

Verujem da  će potencijalni slušalac lako naći svoje favorite od priređenih kompozicija, koje čine skladnu celinu vrlo ujednačenog i ozbiljno postavljenog mogu slobodno reći – koncepta.
“Sprehod” je ozbiljno ostvarenje, koje nije ograničeno vremenskim okvirima, niti trendovskim potrebama, mada sama njena postavka i realizacija pokazuju kako su akteri itekako svesni vremena u kojem žive, rade i umetnički deluju.
Preporučujem da obavezno obratite pažnju na vokalnu senzibilnost Vite Mavrič i poslušate njene radove. Pretpostavljam da  za one koji nisu rođeni u Sloveniji i nisu previše familijarni sa slovenačkim jezikom, tekstualna i jezička barijera dok preslušavate pesme sa albuma “Sprehod”, neće predstavljati nikakav problem.

vitamavric.com

street13.si

facebook.com/boomboxsi