NOCTIFERIA – “Transnatura”

    
Share Button

NOCTIFERIA ..Transnatura..CDCover(Nika Records) 2016.
CD/2LP
Metal/electronic/industrial/acoustic – SLOVENIA

Ljubljanski sastav Noctiferia je značajan akt kada je reč o metal tendencijama u Sloveniji, ali treba dodati da je tokom godina egzistiranja, a  postoje od 1996-e, bend učinio puno toga da internacionalno proširi svoju priču, koncept i karijeru.

“Transnatura” je šesti po redu album, koji je urađen, postavljen i koncipiran u drugačijem maniru od ranijih ostvarenja. Reč je o nekoj vrsti eksperimenta, vrlo ozbiljno postavljenog, gde sami songovi realizovani u akustičnoj formi poprimaju neočekivana aranžmanska rešenja, drugačiji instrumentalistički odnos, koji i u autorskom smislu sastav vodi u neke sasvim izmenjenije okvire.
Noctiferia su i od ranije bili prepoznati kao ozbiljan akt, koji vrlo pedantno i istančano postavlja i nadgrađuje vlastite muzičke ideje, a sve to je na aktuelnom  “Transnatura” izdanju, pokušano da se dovede do jedne više instance.
Na svoj način bend kroz postulate metal/industrial i electronic varijanti, balansira arabesknim ethno idiomima, balkanskim motivima i evropskim darkwave iskoracima, nudeći neka prilično originalna autorska rešenja. Ona se naravno ne moraju svima dopasti, pa možda ni onim die hard fanovima, ali o jednoj ozbiljnosti kompletne postavke, kao i krajnje poruke koju je bend kreirao, nema potrebe polemisati.
“Transnatura” je u velikoj meri drugačije izdanje Noctiferie, sa kojim pokazuju kako  su spremni da pomeraju idejne “granice” i okvire svoje muzike.

nika.si

facebook.com/noctiferia