KORNELIJE KOVAČ – “Ovozemaljski raj”

    
Share Button

KORNELIJE KOVAC..Ovezemaljski raj..CDCover(Croatia Records) 2017.
2CD
Soundtracks & musicals/electronic/pop  – SERBIA

Tokom maja meseca “Croatia Records” je objavila dvostruki CD Kornelija Kovača naziva “Ovozemaljski raj”, koji uključuje njegove radove pisane za film, pozorište i televiziju, a snimci obuhvataju vremenski period od 1984-e do 2011-e godine.

Izuzetno vredno izdanje koje obuhvata jednu od brojnih strana kreativne ličnosti doajena ovih muzičkih prostora – Kornelija Batu Kovača, dostupno je na uvid javnosti, a muzika priređena tokom pomenutog vremenskog intervala ostaje zabeležena i zvanično u fizičkoj i digitalnoj varijanti.
Bogato opremljen dvostruki CD, dopunjen je sjajnim tekstualnim prikazom Željka Luketića, koji se osvrnuo na deo karijere Kovača, koji sigurno zavređuje značajnu pažnju javnosti, a do sada uglavnom nije uspeo da bude adekvatno obrađen, priređen i objašnjen.
Kompozitorski dualitet Kovačeve ličnosti, tokom godina je pratio i svojevrstan sukob tkzv. rokerskih i estradnih svetonazora, gde je pobedu najčešće odnosila estradna dimenzija, koja je bivala praćena i potporom državotvornih institucionalizovanih “mreža”, što je rezultiralo i čestim osudama lika i dela ovog autora. Kovačeva krivica se odnosila na samo svesno prihvatanje pomenutih sistema vrednosti i prisutnog lifestyle-a, a ona ga je često nezasluženo udaljavala od spoznaje kod dobrog dela javnosti da sa druge strane pred sobom imaju muzičara i autora izuzetnih kvaliteta, velikog znanja i ništa manjeg iskustva. Uostalom, progresivna strana Korni Grupe, njegovi solo albumi, deo karijere u Engleskoj, i nešto duži period delovanja u Španiji, dovoljno govore u prilog bogatstvu jednog gotovo 50-to godišnjeg muzičkog života. A kada bi nabrajanje krenulo, šta je do sada gospodin Kovač sve uradio i ostvario, ovaj tekst bi bio veoma dugačak.

KORNELIJE KOVAC...Picture“Ovozemaljski raj” sublimira na jednom mestu muziku koju je Kovač pisao za film, TV i pozorište i uključuje veći opseg dela, kao i saradnika, koji su participirali i učestvovali. Kompleksnost same priređene muzike i ponuđenog kompozitorskog sadržaja je evidentna, a sam autor pokazuje kako mu nije strano komuniciranje sa raznim žanrovskim varijantama, od ethno preko jazzy detalja, pa sve do pop, rock i electronic upliva. Različiti izvođači učestvuju na različitim snimcima i pravo je uživanje preslušavati i pratiti jedno ovakvo izdanje, uz put podsećati se filmskih, TV i pozorišnih dela, u kojima je gospodin Kovač vrlo jasno “kreirao” priču sa one druge “nevidljive”, ali svakako neizostavne strane.
Sigurno da u kuhinji Bate Kovača ima još puno muzike napisane tokom godina, ne samo za pozorište, TV i film, koje čeka na objavljivanje i diskografsku realizaciju. Nadajmo se, da čekanje neće dugo trajati.

crorec.hr