ELVIS STANIĆ with Oslo Symfoniorkester – “Air/ Zrak”

    
Share Button

ELVIS STANIC..AIR..CDCover(Croatia Records) 2017.
CD
Jazz / ambiental / pop – CROATIA

Renomirani hrvatski jazz gitarista Elvis Stanić, nedavno je objavio zanimljivo albumsko izdanje realizovano sa simfonijskim orkestrom iz Osla, naziva – “Air/Zrak”.

Muzika sa albuma na neki način predstavlja svojevrsnu posvetu harmonici kao instrumentu, kojeg je gitarista prvobitno svirao. On je naime već duži vremenski period planirao jedno ovakvo izdanje, ali su se povoljne okolnosti za njegov izlazak u javnosti tek nedavno ostvarile /realizovale.
Dakle, gospodin Stanić  uz pratnju simfonijskog orkestra iz Osla, svira harmoniku i gitaru, žanrovski “šetajući” kroz forme jazza, ambiental varijanti, popa, Jedna laidback atmosfera dominira temama i songovima sa albuma, pri čemu sjajno postavljeni aranžmani i izvođačka ubedljivost profesionalaca, znatno doprinose lakšoj prihvatljivosti prisutnog materijala. Mediteranski pastiche je takođe neizostavni deo ovako postavljene priče, koja je upotpunjena i obogaćena brojnim etabliranim gostima iz sveta muzike i umetnosti, kao što su : Oliver Dragojević, Željka Veverec, Igor Geržina,Meri Trošelj, Nataša Tonković, Nataša Uljan Vitezić, Kristina Radovčić Kiki…

Na albumu ima 10 songova, 6 Stanićevih autorskih, dve su obrade tradicionala, jednu potpisuje zajedno sa Meri Trošelj, a  jedna je poznati “classic” Zdenka Runjića i Drage Britvića – “Potraži me u predgrađu”.
“Air/Zrak” sadrži materijal kojeg lako mogu prihvatiti i starije i mlađe generacije, kao i poklonici različitih žanrovskih formi.Pojedine teme i numere sa albumu sigurno će imati i relevantniju radijsku prisutnost.

ELVIS STANIC..Personal picture

crorec.hr