RAZNI IZVOĐAČI – ” Ex – Yu Electronica Vol.Vll”

    
Share Button

IMG_5467(Monofonika/Subkulturni Azil) 2016.
LP
Electronic/industrial/experimental/EBM/noise – SLOVENIA/SERBIA/MACEDONIA/MONTENEGRO

Priča koju je Dušan Hedl sa malom ekipom saradnika i istomišljenika pokrenuo 2009-e, oko revitalizacije EX-Yu elektronice, konstantno dobija na kontinuitetu i nastavku.
Krajem 2010-e objavljena je prva vinylna kompilacija “EX-Yu Electronica”, a krajem 2016-e na uvid javnosti i u ponudi je “Ex-Yu Electronica Vol.Vll”.

Na ovom LP-u prisutni su sa svojim snimcima/materijalima : Autopsia, Stanislav Klavžer, Electric Fish, Kloopotec, Lonely Cartoon Piano, Rex Ilusivii, Miha Kralj, Pin, Mitja Reichenberg, Fim Movie Music Makers. Jedna kombinacija od nazovimo to etabliranih imena do onih apsolutno anonimnih.
Autopsia iz Rume, čija karijera tek zavređuje u ovdašnjoj javnosti da bude analizirana , otvara LP temom “In Vivo 2”. Jedan od pionira electronic žanra na domaćem terenu i nekadašnjoj Jugoslaviji, Miha Kralj, o kojem se u samoj Sloveniji snima dokumentarni film, predstavljen je temom “Radias-Star”. Rex Illusivi otvara drugu stranu albuma temom “Praznik u močvari” i lično znam da su sastavljači  kompilacije uložili poseban napor da se njegov rad zabeleži na ovom vinylnom izdanju. Do sada anonimni makedonski autor Panta Rabandovski, ovde je predstavljen umetničkim imenom – Lonely Cartoon Piano i kratkom temom “Children Play” (Part 1).Album zatvara tema “Radio Song” (Part 1) – Film Movie Makersa, inače malo poznatog dua iz Crne Gore, koji je bio aktivan u periodu od 1985 do 1987-e godine.
Da ne nabrajam nazive numera i izvođenje ostalih učesnika čija sam imena naveo, tek jedan sveopšti miks electronic/industrial/minimal/EBM i experimental elemenata je vrlo profesionalno postavljen i utisnut na ovo sedmo po redu kompilacijsko izdanje iz serije “Ex Yu Electronice”. A da sve i u tehničkom smislu prođe na što je moguće profesionalniji i ubedljiviji način, postarali su se pored pomenutog Dušana Hedla – Stojan Kralj, koji je bio zaslužan za mastering, kao i Peter Dobaj, zadužen za design.
“Ex-Yu Electronica Vol.Vll” kao i prethodna kompilacijska ostvarenja  iz serijala, je arhivski i istorijski izuzetno vredno izdanje, čiji će odjeci proizvesti efekte i u budućim vremenima.

ljudmila.org/subkulturni-azil