VOX ARSANA – “Vox Arsana & Big Band RTV Slovenija: Turn It Up”

    
Share Button

vox-arsana-cdcover(ZKP RTV Slovenia) 2015.
CD
Vocal jazz/swing/pop – SLOVENIA

Vokalni kvartet Vox Arsana deluje već neko vreme u Sloveniji, ali su do sada uspeli da zaintersuju i internacionalizuju svoju muziku, koliko je to moguće nastupima u Francuskoj, Italiji, Hrvatskoj, USA.
Krajem 2015-e godine, objavljuju debitanstsko albumsko ostvarenje naziva “Turn It Up”, realizovano sa Big bandom RTV Slovenije.
Ovaj vokalni kvartet čine: Teja Letonija Hajšek, Ana Delin, Samo Ivačić i Mladen Delin. Na albumu su se predstavili sa 12 songova, a imali su i specijalne goste – New York Voices i Ninu Strnad.
Vox Arsana izvode pesme iz spektra širokog dijapazona tkzv. world musica, i iz različitih dekada, pa su se na albumu našle i takve numere poput : “Masquenade” Jorge Bena,” “My Favorite Things” – Rodgers/Hammersteina,  “Orion” Jureta Robežnika, ili “Zemlja pleše” Mojmira Sepea. Uostalom, praktično kompletan materijal ispunjen je songovima koji već dugi niz godina predstavljaju neku vrstu klasika. Izdvojio bih verziju Pesme Janeza Bončine – “Ta noč je moja”, kojoj su Vox Arsana uneli neki oblik rekao bih – dodatne emocije.

vox-arsana-band-pictureU nekim asocijacijama i tragovima slovenački kvartet ima ponešto od onih prepoznatljivih elemenata koji sežu u Ex-Yu 60-te i Vokalne sastave “Koral” i Kvartet Predraga Ivanovića. Ali, Vox Arsana, koliko je moguće preko svog primera, pokazuju da uspevaju sa sobom da donesu i dah novog vremena, kao i upliv savremenih muzičkih tendencija.

“Turn It Up” je u svakom slučaju profesionalno urađeno izdanje, koje će verovatno u većoj meri probuditi izraženiji stepen intersovanja kod one po godinama starije publike, i onih konzumenata koji su naklonjeniji tendencijama vocal jazza.

facebook.com/infovoxarsana