GIFT – “Dreamoscope”

    
Share Button

gift-dreamoscope-cdcover(Self-released) 2016.
CD
Glam pop/new romantism/post new wave – SERBIA

Novosadski sastav Gift ovih dana je u sopstvenoj režiji objavio album naziva “Dreamoscope” u formi CD-a u ograničenom tiražu, ali se  izdanje takođe može downloadovati na  njihovoj “Soundcloud”strani.
Bend postoji od 1999-e godine i stekao je reputaciju kao vrlo tražen tribute/cover akt, koji na svoj način prezentuje publici muziku najviše 80’s i 90’s perioda i to one britanske varijante. Vrlo su traženi u regionu, naročito u Hrvatskoj, a da i na domaćem terenu imaju vernu publiku, mogao sam se uveriti prošle subote, posmatrajući deo njihovog live nastupa u beogradskom “Bitef Art Cafe”-u. Verovali ili ne,ovaj prostor je bio mali da primi sve zaintersovane, što će reći da je bilo prisutno između 500 i 600 ljudi, koji su vrlo dobro znali kako  bend izvodi pomenuti cover repertoar. A verujte, to rade na maksimalno ubedljiv i sugestivan način.

gift-live-1Grupu predvodi frontman i glavni autor Jovan Matić, koji po načinu svog teatralnog scenskog nastupa podseća na pevača grupe Classix Nouveaux – Sal Soloa, takođe mu je i image sličan, što ne znači da gospodin Matić tokom vremena nije stvorio i neki svoj autohtoni scenski iskorak.Kao cover akt Gift su već uveliko razigrana ekipa, a treba dodati da su u grupi muzičari, da ne izostavim damu za klavijaturama, koji rafinirano i ništa manje ubedljivo barataju instrumentima.

“Dreamoscope” se sastoji iz autorskog materijala, za čije tekstove i muziku je zaslužen pomenuti frontman grupe, dok aranžmane potpisuje kompletan bend. Sama muzika apsorbuje pomenuta intersovanja ekipe, i u igri je jedna vrlo pametno producirana i aranžirana varijanta glam popa, koji je kombinovan sa post new  wave elementima i jasnim tragovima new romantism škole. Reč je o nekoj vrsti moderno redefinisanog sounda koji se najviše na britanskom tlu formirao tokom prve polovine 80-tih godina, i nešto manje tokom takođe prve polovine 90-tih godina.

gift-live-2 Ali, Gift kroz svaki takt ponuđenih songova pokazuju koliko su duboko u jednoj ovakvoj priči, i koliko su što je još važnije unutar nje formirali neki svoj poseban i originalan fillm. Pesme su slušljive, pamtljive, jasne, aranžmani simfonično složeni, ali temeljno i pedantno postavljeni i utisnuti.
“Dreamoscope” pokazuje svu ozbiljnost Gifta kao autorskog benda, čije pesme prosto izazivaju da ih vrlo pažljivo  saslušate i prihvatite.

gift-live-3

Fotografije benda: WOOD RS

facebook.com/Giftbandmusic