BIG BAND ORKESTRA SLOVENSKE VOJSKE – “Big Band Orkestra Slovenske Vojske Feat. Vlatko Stefanovski”

    
Share Button

big-band-orksv-cdcover(ZKP RTV Slovenia ) 2016.
CD + DVD
Jazz/world music/ fusion/ethno – SLOVENIA

Nedavno se na slovenačkom tržištu pojavilo zanimljivo izdanje, a reč je o CD-u +DVD-u, na kojem su zabeleženi snimci Big Banda Orksv. i njihovog specijalnog gosta, renomiranog gitariste Vlatka Stefanovskog.

Ovaj događaj odigrao se na prostoru “Kongresnog trga” u Ljubljani 20-og juna 2015-e, a upriličen je povodom jubileja 20-to godišnjice egzistiranja i uspešnog delovanja Orkestra Slovenske Vojske.

Velikim orkestrom je  dirigovao Rudolf Strand, i može se reći da je vrlo profesionalno, stilizovano i suptilno, na neki način bio “master of  the ceremony”. Za publiku je priređen bogat repertoar, kroz kojeg je bilo mesta i prostora, da se iskažu i članovi orkestra, kao i gostujuća gitaristička zvezda, pomenuti Vlatko Stefanovski.

Repertoar se sastojao od fusion/jazz tema, world music/funk varijacija, preko ethno varijanti, preuzetih što iz slovenačke tradicije, što iz očekivano makedonskog folk nasleđa.

big-band-orksv-picture-1Big Band Orksv. sa Stefanovskim izveo je na intersantan i atraktivan način Cobhamovu temu “Stratus”, kao i soul/funk -Avarage White Band classic “Pick Up The Pieces”.Priređen je sjajan aranžman za tradicional “Zrejlo je žito”, kao i za “Kalajdžisko oro” u kome je makedonski gitarista imao logično vodeću rolu.

Materijal sa ovog CD-a i DVD-a treba slušati u kontinuitetu, jer se čini da je i repertoar postavljen tako da su teme i kompozicije imale za sam koncertni tok određen koncept.
Big Band Orksv. i Stefanovski su imali dobru komunikaciju, koja je profesionalno, i na momente vrlo pedantno odrađena i izvođačko/aranžmanski postavljena. Sasvim dobar razlog da sami proverite kako je sve to zvučalo i izgledalo.

zkpprodaja.si21.com/en/Online_shop