VACUUM – “Prologue”

    
Share Button

(Slušaj najglasnije!) 2016.
CD
Rock/instrumental rock / fusion – SERBIA

Sastav iz Zaječara – Vacuum, nedavno je objavio svoje debitantsko izdanje za zagrebačkog izdavača”Slušaj najglasnije!”. Reč je o albumu naziva “Prologue”, na kojem se našlo 9 instrumentalnih tema/songova.
Vacuum su dakle instrumentalni trio koji deluje u postavi : Dejan Nikolić – gitara, Željko Dinić – bas i Ivan Andrejević – bubnjevi. Tokom juna meseca 2015- su snimili materijal u Petrovcu na Mlavi, koji se našao na aktuelnom izdanju.

 

vacuum-prologue-cdcover
Vacuum su još jedan od onih aktova koji se oslanja na postulate instrumentalnog rocka. Poređenje sa sastavom Pogrešna Odluka iz Topole je neizostavno, posebno ako se ima u vidu da im je izražajna forma prilično slična, pri čemu nikako ne mislim da je to toga došlo namerno.

 

vacuum-logo
U osnovi Vaccum koketira sa rockom kao bazičnom formom, a izraz je proširen dodatnim fusion, funk, te ublaženim crossover elementima. Materijal poseduje jasnu koncepcijsku nit, temu, razradu, finiširanje, pri čemu su aranžmani ozbiljno postavljeni i podvučeni. Pedal efekti su itekako prisutni da dodatno oboje muzičku matricu. Može se takođe reći da Vacuum prilično pametno “gospodare” prostorom i atmosferom, i činjenica je takođe da članovi postave poseduju evidentnu izvođačku energiju.
Ovakav koncept realno je da dobija na izglednijoj slici i prilici u “live” varijanti, i pretpostavljam da jedna proširena dimenzija ubedljivosti na stage-u, može biti dodatni kvalitet za grupu.

 

vacuum-band-picture

 

 

 

 

Fotografija benda : Mikica Andrejić

 

facebook.com/Vacuum-791826654220696