POLTRONA EXPRESS – “Zaženi nov dan”

    
Share Button

poltrona-express-cdcover(Celinka) 2016.
CD
Blues rock/fusion – SLOVENIA

Iz slovenačkog mesta Cerkna, dolazi sastav Poltrona Express, formiran 2007-e godine. Deluju u formaciji kvinteta, a prve značajnije korake imali su sledeće 2008-e.

Objavili su album za izdavačku kuću “Celinka”, naziva “Zaženi nov dan”, na kojem se našlo 10 autorskih songova.

Poltrona Express songove interpretiraju na maternjem jeziku, a njihov pristup bi se mogao okarakterisati kao jedna kombinacija blues/blues rock elemenata sa fusionom, i blažim uplivom možemo to nazvati jazz rocka, proizašlog iz perioda prve polovine 70-tih godina. Na neki način u njihovoj interpretaciji izrađeniji pristup imaju instrumentalni pasaži, i naročito način tretiranja klavijatura, za koje je zadužen Žiga Kovačič. Ne mogu se oteti utisku kako znaju da podsete na još jedan slovenački sastav, koji je delovao na prelazu 70-tih u 80-te godine, a zvao se – Predmestje. Način tretiranja aranžmana veoma podseća na pristup ove grupe, koja je u periodu egzistiranja ostavila ne malog traga na ondašnjoj jugoslovenskoj sceni.

poltrona-express-band-picturePevač Tomaž Lapanja je bio zadužen za tekstove songova, a materijal je zajednički potpisan.
Poltrona Express su uigrani svirači, i pretpostavljam da njihova muzika se daleko bolje može osetiti i okatakterisati na “live” nastupu. Sami songovi ne poseduju izraženiji melodični prefiks i kao takvi više se oslanjaju na svirački opus, koji zavređuje pohvalne elemente.
Za mix i mastering bio je zadužen Dejan Lapanja, a i za ostale tehničke detalje može se reći da zadovoljavaju standarde.

facebook.com/poltronaexpress

celinka.si