ROK MAŠINA – “Antologija 1980 – 1983”

    
Share Button

(Multimedia Music) 2015.
2 CD – Hard rock – SERBIA

ROK MAŠINA..Antologija..CDCoverKultni beogradski sastav Rok Mašina, nastao je na pepelu priznatije i etabliranije Pop Mašine, čiji se muzički život zvanično ugasio 1977-e godine. Od grupe koju su predvodili Zoran Božinović i Robert Nemeček, muzički, novinarski i fan krugovi u Beogradu, i samoj Srbiji onog vremena, mnogo su očekivali, i bend se smatrao nekom vrstom dolazeće super postave, u kojoj je važnu ulogu imao i gitarista Vidoja Džindžer Božinović (godinama već u Ribljoj Čorbi).

Rok Mašina je trajala relativno kratak vremenski period, a delovali su na sceni kada su se dešavale važne stvari i događaji unutar novog talasa. Beogradski kvartet je izvodio varijantu hard rocka, koja se zasnivala na snažnoj gitarskoj međuigri braće Božinović. Objavili su jedan single, jedan album i jedno 12-to Inchno EP izdanje. Nažalost tokom kratke karijere egzistiranja, nisu uspeli da ispune očekivanja fanova i javnosti, i što je još važnije svoja lična. Nije ih pratila očekivanija komercijalnost, a za sve to vreme bend je održao i mali broj ” živih” nastupa. Pamtim, sjajan koncert benda u kratkotrajnom beogradsko/dorćolskom prostoru – “DOK”, a svirali su i kao deo putujućeg karavana u Zagrebu, kao deo priče ” Pozdrav iz Beograda/ Zagreba”, koja je obeležila ondašnja novotalasna događanja.

Rok Mašina..Band picture“Antologija 1980-1983” obuhvata kompletan opus grupe, plus bonuse (live, demo, neobjavljene, drugačije verzije songova), uz ozbiljan propratni produkcijski rad, i dodatak luksuznog 48-o stranog bookleta. Sve što je bend tokom troipo godišnjeg perioda radio, je tu na jednom mestu, dostupno zantersovanoj javnosti na uvid. Rok Mašina iako nisu ostvarili možda za ono vreme postavljene standarde i željeni cilj, predstavljaju nezaobilazan segment beogradske, ali i šire rock priče unutar  ondašnje EX – Yu scene.

U svom opusu su ostavili i nekoliko vrlo jakih songova –  “Granica”, “Nulti čas”, “Bilo mi je bolje”, preko kojih se moglo čuti kakav su gitarski tandem braća Božinović. Deo istorije je tako dostupan za neku novu analizu, i ne samo za ona starija pokolenja, koji su životni put karijere grupe “proleteli” zajedno sa akterima.

C/o:
www.multimedia-music.com