Istok (Šišarke): “Nov, svež, brz i pitak zvuk”

    
Share Button

sisarke1Petočlana grupa Šišarke iz Zrenjanina nedavno je objavila istoimeni album, prvi po redu. Istok Radovanov bio je naš sagovornik, koji nas je uveo u svet Šišarki.

Nakon dugo vremena rada Vaš debitantski album ugledao je svetlost dana. Sada kada imate “finalni proizvod” da li ste zadovoljni urađenim?
Da, jesmo! Dugo smo spremali album, skoro šest godina i sada kada je gotovo, zapravo tek kreće. 2009. godine smo ušli u studio, snimali, snimali ponovo, nakon promene pevača snimali ponovo, dorađivali kako bi na kraju sve zvučalo onako kako smo zamislili, tako da smo definitivno zadovoljni.

Zanimljivo da je album dostupan za free download, a takođe ste napravili određeni broj CD primeraka u sopstvenoj režiji. Ovo je bio Vaš prvobitni plan ili Vas je prosto sadašnja situacija u diskografiji, pogotovo domaćoj, na neki način primorala na ovakav potez?
Izbor je bio naš, mogli smo da platimo izdavačkoj kući da uradi hiljadu, dve diskova i to na neki način plasira na tržište, međutim odlučili smo se za free download i za deljenje diskova. Mislim da je ovo interesantno, jer do sada niko nije delio diskove a da to nije bilo uz prašak ili kartice. U planu nam je da uradimo do pet hiljada diskova i da ih do kraja leta podelimo, što na koncertima što na određenim promocijama koje ćemo organizovati preko leta u svim većim gradovima širom Srbije.

Za razliku od većine Vaših kolega, sastava novije generacije, sebi ste krčili put svirajući isključivo autorske pesme…
Šišarke su od samog starta autorski bend. Ideja nam je bila da radimo naše pesme, da se iskažemo kreativno i da pokušamo da taj rad prezentujemo na najbolji mogući način. Eto, već šest godina Šišarke su autorski bend i nameravamo da tako i ostane, mada nam se desi da i na svirci zasviramo i koju obradu.

sisarke2Vaše prvo izdanje, istog naziva kao i sama grupa, prati čak pet video spotova, toliko neki sastavi ne snime za celu karijeru. Mislite da je i takav način prezentacije veoma važan u traženju puta do ušiju publike?
Mislim da su YouTube i Canon fotoaparati nešto najbolje sto se desilo poslednjih godina za mlade bendove pogotovo u Srbiji. Danas za pristojnu cenu možete imati odličan spot, zato smo se i odlučili da uradimo spotove za što više pesama, a putem te vizuelizacije pesme publika lakše upija samu pesmu i ona lakše pronalazi određenu grupu ljudi. U našem slučaju takav način promocije se pokazao odlično i nameravamo da u skorije vreme obradujemo našu publiku sa još kojim. Do sada smo snimili pet spotova: „Ti si kraj“, „Gde si sada“, „Želim da odem“ sa starim pevačem i „Male stvari“ i poslednji spot za pesmu „Samo svoj“ sa sadašnjim.

Logičnim redosledom poteza, posle objave albuma sledi koncertna promocija albuma. Kakvi su planovi na tom polju?
Promocija albuma krenula je pre nedelju dana, i prva stanica je naravno bila naš rodni grad Zrenjanin. Sledeći koncert koji smo već najavili je 9. juna u bašti Doma omladine u Vršcu. U planu nam je da ovo leto posvetimo promociji i da uradimo što veći broj koncerata širom Srbije i na taj način prezentujemo naš rad. U pregovorima smo da posetimo Smederevo i Beograd u skorijoj budućnosti.

Iako je prvenac tek izašao, Vi već najavljujete rad na drugom albumu…
Rad na drugom albumu je već počeo, trenutno imamo pet novih pesama koje ćemo snimiti krajem leta i tako najaviti nešto što Srbija nije čula a ni videla. Zvuk je nov, svež, brz i pitak a opet dosta emotivan i dubok. Mislim da smo konačno počeli da radimo kako najbolje znamo i šta najbolje znamo i to ceo sastav daje svoj maksimum na svom polju.

Na samom kraju razgovora, otkrij nam ko je bio kum prilikom davanja imena grupi i zašto baš Šišarke?
Kum je bio naš stari prijatelj Vladimir Strehak, zanimljivo je da on to do skoro nije ni znao. (smeh) A zašto Šišarke, još uvek ponavljamo isto, postoje dve priče oko naziva benda, jedna je istinita, nezanimljiva i neću je ispričati a druga je neistinita, jako zanimljiva ali ni tu neću ispričati. (smeh)

Intervju: Dragiša Radulović