ZVONCEKOVA BILJEŽNICA – ” ‘ beš muziku uz koju ne može da se igra”

    
Share Button

Zvoncekova Biljeznica..CDCover(Neprijatelj prelazi rijeku records) 2016.
CD
Post punk/alter rock – SERBIA

Nakon 18 godina diskografske hibernacije Tozza Rabassa i njegova Zvoncekova Bilježnica imaju novi materijal. Dugo godina snimanja, kreiranja, poliranja u neizbežnom kragujevačkom “Češnjaku”, napokon su iza frontmana grupe, njegovog najbližeg asistenta Vuje (KBO!), i ekipe saradnika koja danas stoji iza onoga što radi i jeste ovaj sastav.

Da se podsetimo…Zvoncekova Bilježnica su pre aktuelnog, objavili 4 albumska izdanja : “Retrospektiva 88-91”, “Inženjeri ljudskih duša”, “Mrzim svoju mesnu zajednicu” i “Gavrilov princip”. Predstavljali su  kako je to naveo moj kolega Miroslav Stašić, uz KBO! i Trulu Koaliciju čvrsto jezgro šumadijskog punka, čija uloga i značaj  tokom ovdašnjih 90-tih godina, tek treba da budu iznova analizirani.

Ako su Trula Koalicija bili neka vrsta sirovog, beskompromisnog punk sastava, KBO! varijanta   mainstream i centralnog punk akta sa respektabilnom karijerom,Zvoncekova Bilježnica su predstavljali ovdašnju verziju punkoidnog Frank Zappa/Mothers Of Invention filma, čija prava poruka se mogla osetiti preko njihovih “live” nastupa.
Ne retko ironičan pristup sa jasnim ili vešto prikrivenim socio-političkim porukama, ali blago amortizovan kroz zabavljačku prizmu, putem svojih tekstova distribuirao je sa bine i svojih albuma frontman Tozza Rabassa, čiji autohton način komunikacije nije svima bio blizak, ali se ne može reći da da je bio nejasan ili manje ubedljiv. Zašto je pauza između prethodnog i aktuelnog ostvarenja bila toliko duga, najbolje će objasniti sam Rabassa, ali da se ne okrećemo ka ovdašnjem tužnom past tensu, krenimo ka novim izazovima.

ZVONCEKOVA BILJEZNICA.Band Pictue” ‘beš muziku uz koju ne može da se igra” je pre svega drugačiji album od svih ranijih koje je grupa snimila. 10 songova , uz jedan instrumental i Azra cover , isto toliko tema za razmišljanje, sa jasnom porukom i stavom su tu pred zaintersovanom javnošću, koju će možda iznenaditi muzički pristup koji je u svakom slučaju raznovrsniji, bogatiji, aranžmanski “progresivniji” ( iako sam siguran da se Tozzi i ekipi ovaj termin ni najmanje ne dopada), jednom rečju izmenjeniji. Ako bi koristili određene opise, u igri je i dalje post punk varijanta, koja je dopunjena alter rock detaljima, mada stilski ima tu svega i svačega, najviše razno-raznih slobodnih (freestyle)upada i upliva. Sa nekolicinom gostiju, bend je ponudio materijal koji zahteva dublju analizu, češća preslušavanja, ali poruka i stavovi su jasni, i tu je bend zadržao onu oštricu prepoznatu od prvih dana građenja karijere.

Bogat booklet i zanimljiv artwork albuma kompletiraju utisak o ovde čutim pesmama, koje na sebi svojstven način interpretira gospodin Rabassa.

Zvoncekova Bilježnica su se u diskografskom smislu vratili, ponudivši jedno od kompletnijih ostvarenja, koje se u ovdašnjoj diskografiji pojavilo u poslednje vreme. Ovo je važno izdanje i za sam bend, koji pun kreativne snage, kreće u neizvesnu (novu) realnost..

ZVONCEKOVA BILJEZNICA..Central foto

facebook.com/zvoncekovabiljeznica