DIVLJE JAGODE – “Greatest Hits”

    
Share Button

(Croatia Records)2015.
2LP
Hard rock – BOSNIA & HERZEGOVINA

DIVLJE JAGODE..Greatest Hits..2LPCoverJedan od najdugovečnijih sastava sa EX-Yu prostora su Divlje Jagode, gitariste i autora Seada Zeleta Lipovače. Iako nisu imali baš skladan kontinuitet karijere, ipak se može reći da je njihovo trajanje za respekt i priznanje. Takođe su jedan od najtiražnijih sastava iz nekada zajedničke nam države, a da  nije reč o grupi koja svoje poimanje rock kulture gradi kroz prizmu estradne psihologije. A to naročito važi ako govorimo o tendencijama tvrđih izražajnih formi, kao što su hard rock i heavy metal, gde Jagode što se pomenute tiražnosti tiče, sigurno nemaju premca. Njihova dva albuma – ” Motori” i “Čarobnjaci”, u ono vreme predstavljali su komercijalne bestselere, a kroz grupu su tokom godina prošla i tri značajna pevača : Ante Toni Janković, Alen Islamović i Mladen Vojičić-Tifa.

Tokom poslednje dve dekade, Zele Lipovača, često menja postavu, sa njim je još najviše bubnjar Nasko Budimlić, a sami koncerti grupe vrlo često znaju predstavljati neku vrstu revijalnog remake-a kompletne dosadašnje karijere, uz učešće gostiju, koji su nekada participirali u grupi.

“Croatia Records” je pre par meseci upriličila dvostruko kompilacijsko izdanje na vinylu, i to ne običnom, već “red” vinylu, 180 gramskom, na kojem se našlo 20 songova koji predstavljaju presek bogate karijere grupe. Tu su manje-više sve značajnije balade koje odlično pamte starije, a znaju i novije generacije – “Krivo je more”, “Jedina moja”, “Mojoj ljubavi”, kao i one poznate “brže” pesme, koncertni aduti: “Divlje jagode”, “Šejla”, ” Autostop”, “Let na drugi svijet”…

Intersantno je takođe da najviše izabranih, ovde prisutnih numera ima sa albuma “Konji” iz 1988-e godine, kada je u postavi bio Tifa, dok su u dobroj meri zanemareni songovi sa pomenutih komercijalnih bestselera “Motori” i “Čarobnjaci”.

Dalji tok karijere Jagoda je naravno u rukama osobe oko koje se sve vrti, pomenutog Zeleta Lipovače, i činjenica je da će stvari teći onim tokom, kojim se priča kreira u njegovoj glavi.

Imam utisak da je sama karijera grupe, naročito od perioda post 2000-tih mogla biti mudrije vođena,i potencijalno promotivno koncertno uspešnija/ubedljivija, ali iz više razloga do toga nije došlo na jedan relevantniji način.

“Greatest Hits” na dvostrukom red vinylu u ograničenom tiražu, još jednom i na ovaj način “osvetljava” bogatu karijeru grupe.

crorec.hr