LAUFER I URBAN & 4- THE ULTIMATE COLLECTION

    
Share Button

(Croatia Records) 2015.
2CD
Rock – CROATIA

LAUFER I URBAN&4..CDCover“Croatia Records” nesmanjenim intenzitetom nastavlja sa objavljivanjem albuma iz serijala”The Ultimate Collection”. U kratkom vremenskom periodu javnosti su ponuđena dvostruka CD izdanja sarajevskih Indexa, Gorana Bareta i Majki, te Laufera i Urbana &4.

Karijera Damira Urbana u generalnom smislu sticajem razno-raznih okolnosti najmanje je eksponiranau samoj Srbiji. Njegova primerena popularnost u Sloveniji, a takođe i Bosni i Hercegovini, nije bila”praćena” u medijskoj, a kasnije i u koncertnoj varijanti na ovdašnjem tržištu, te se sa pravom može reći da je Urbanova uloga kao muzičara, pevača i autora, ovde prilično maglovito analizirana, i naposletku shvaćena. To se jednako odnosi na Laufer period, kao vreme posle. Opravdanje može biti period 90-tih u određenoj meri, a kasnije “zatajilo” se u oba smera.

DAMIR URBAN..PhotoCoverBilo kako bilo, samo dvostruko kompilacijsko izdanje ne predstavlja najrealniju sliku muzičkog opusa Urbana, jer je neke važne snimke realizovao za druge izdavače. Sa druge strane, bez obzira na željeni komercijalni efekat izdavačke kuće, trebalo je pocrtati posebno karijeru Laufera i Četvorke na neki drugi način, ne samo razdvajanjem kompilacije na dva (CD) dela.

Na dvostrukom albumu  našlo se 33 songa, od kojih dve bonus “live” numere – “Nuclear Baby” i”Astronaut”. Hronologija karijere je kako-tako prisutna, i prosečni konzument koji se prvi put susreće sa Urbanovom ostavštinom ( bez obzira na nedostatak određenih songova), može imati uvid kako je to sve od 90-tih godina na ovamo, funkcionisalo.

crorec.hr