ŽIVI ZID – “Kdo smo mi!?”

    
Share Button

(Front Rock) 2015.
CD – Punk – SLOVENIA

Zivi_zid_-_Kdo_smo_mi..CDCoverŠtajerski akt Živi Zid formiran je 1999-e godine, a priču je pokrenuo bubnjar sastava CZD – Franci Novak Fojtl, koji se u ovoj grupi prebacio na sviranje gitare. Deluju u formaciji kvarteta, a bend čine još: pevačica Edita Lidner, basista Uroš Lidner Pinč, i bubnjar Boštjan Hozjan Boško.

2009-e imali su pripremljen Demo, a 16 godina nakon osnivanja, realizuju prvo albumsko ostvarenje, i reč je o CD-u naziva ” Kdo smo mi!?”, na kojem se našlo 13 songova. Živi Zid u izražajnom smislu izvode varijantu punka, rekao bih starije, tipično slovenačke škole, kojeg kombinuju sa povremenim punk/rock prelazima i ublaženim core detaljima. U tekstualnom smislu ” opslužuju” teme koje se tiču unutarnjih problema/pitanja, one sa političkom i socijalnom konotacijom, kao i one lokalnog pristupa.

Songovi su često ” istrzani”, prekidani različitom dinamikom i motorikom, primetan je takođe izražen ” nihilizam” u vokalu Edite Lidner , kao i prelazi iz bržeg u umerenije “harmonske” tokove. Živi Zid su intersantan akt, maniristički izgrađen, prihvatljiv naročito onoj publici kojoj srca kucaju za starijom školom slovenačkog punka. U određenoj meri njihov album je takođe višeslojan, i zahteva češća preslušavanja.

C/o:
www.ljudmila.org/zivizid