TROVAČI – “Aprililili”

    
Share Button

(GMO) 2015.
CD – Ska/reggae/punk – GERMANY

TROVAČI..Aprilili..CDCoverIz Dusseldorfa dolazi bend naziva Trovači, čiji nukleus od četiri člana (izuzimajući duvačku sekciju ) čini ekipa sa ovih prostora – Danko Rabrenović, Boris Rabrenović, Atila Djember i Aleksandar Glišić. Njihova diskografska karijera krenula je 2004-e albumom “Balkanplatte”, da bi se nastavila 2007-e izdanjem “Kuku Lele”. 2010-e izlazi “Malo Morgen”, a nedavno je objavljen još uvek svež CD, čija je koncertna i medijska promocija tek krenula –  “Aprilili”.

Trovači su muzički vedar, ali konceptualno i izražajno nikako neozbiljan akt. Kombinuju elemente ska-reggae-e i punka, dodao bih uz neizbežne dodatke ovdašnje novotalasne i post novotalasne priče. Uz naizgled lako svarljive i stihovno lirične tekstove, Trovači komuniciraju sa ovdašnjom realnošću, socio-političkim i urbanim fenomenima. Plesni i ništa manje melodičan prefiks prati kompletan materijal sa albuma, koji u navedenoj varijanti lako ulazi u uho, ali i tera na razmišljanje i analizu. No, uvek je pozitivno kada one uslovno rečeno teže teme prati melodičan, plesni i slušljiv materijal.

“Aprilili” je odlično producirano ostvarenje, koje bend isporučuje na srpskom, hrvatskom, nemačkom i engleskom jeziku. 11 songova, i skoro ništa manje radijski prihvatljivih pesama, od kojih uz potencijalno adekvatniji medijski angažman, veći broj njih bi lako mogao saživeti” u masama. Dobro, da ne preteram, masovnost više nije izgledna pojava u novijoj popularnoj (neestradnoj) kulturi, ali ako vam se ukaže prilika “probajte” Trovače, i nećete ih se lako otarasiti.

C/o:
www.trovaci.de