VULKAN – “Vulkan”

    
Share Button

(Dallas Records) 2014.
CD – Hard rock/rock/heavy metal – CROATIA

vulkanDugogodišnji basista Divljih Jagoda Zlatan Ćehić-Ćeha postupno i predano je pripremao teren za svoju aktuelnu priču orijentisanu ka radu sa sastavom Vulkan u kojem pored njega zdušno participiraju gitarista i prateći vokal -Mario Zidar, te bubnjar Robert Jurčec-Muha.

Javnost koja prati dešavanja na EX – Yu hard rock/metal sceni bila je upućena sa sferom i poljima intersovanja Ćehe i ekipe, a nedavno je još uvek može se reći prva faza zaokružena, objavljivanjem istoimenog debi albuma, na kojem se našlo 10 songova. Sastav je oko dela realizovanih pesama u svoj autorski koncept uključio još jednog  ex člana Jagoda – Antu Tonija Jankovića, i njegova uloga naročito kao tekstopisca je ovde nezaobilazna. ” Vulkan” je moderno i moram dodati psihološki pametno producirano izdanje, a taj posao je ubedljivo obavio – Žarko Fabek-Febo. Sastav se u izražajnom i realizatorskom smislu nalazi na onom terenu na kojem su u dobroj meri logično i Divlje Jagode, ali dodao bih da je tekstualna forma manje patetična, a laganije numere nisu toliko banalizovane, kao što je to znao biti slučaj kod pesama koje je kreirao Zele Lipovača.

Vulkan izvode ovdašnju varijantu hard rocka i rocka, sa na po nekim numerama dodacima čvršćeg, ali i dalje umereno metaliziranog zvuka. Znaju takođe da podsete na hrvatske hard rock sastave koji su kratko delovali tokom 80-tih godina kao što su: Žuta Minuta i Treći Kanal, ali bih dodao da su članovi Vulkana uspeli da na relevantan način premoste liniju između, ponoviću to još jednom ovdašnjih 70-tih i 80-tih godina sa sadašnjim vremenom. I na kraju nisu toliko ” retro”, kakvi su mogli biti/zvučati, ili kako je to već verovatno neko unapred očekivao.  Ćehino iskustvo je ovde odigralo bitnu ulogu, nadajmo se da će i sledeća faza karijere biti adekvatno vođena…