AVTOMOBILI – “Pozna pomlad”

    
Share Button

(RTV Slovenia)
2012. CD – rock / pop – SLOVENIA

avtomobili_cdKarijera Avtomobila, sastava iz Nove Gorice, traje u kontinuitetu 30 godina, a svoja prva tri albuma, bend je objavio još dok je egzistirala ona velika ex-YU scena, i može se sa pravom tvrditi da su u ono vreme bili “jednako” zastupljeni u medijskom prostoru Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije… Od raspada nekadašnje države svoje delovanje sasvim logično vezuju za Sloveniju, gde objavljuju albume, ostajući verni svojim bazičnim muzičkim/autorskim svetonazorima.

Automobili na neki svoj tekstualno rafiniran i emotivan način, kombinuju elemente rocka i modern popa, sa blagim “jazzy” uplivima, pri čemu ozbiljna sviračka i generalno izvođačka matrica, prati strukturu songova. Bend predvode braća Vuksanović, Mirko i Marko, dok su u grupi uvek veoma kvalitetni muzičari, koji maksimalno doprinose da svaki album zvuči jednako ozbiljno, produkcijski moderno, i aranžerski koloritno. Upravo pomenuti aranžmani novogoriškog sastava, predstavljaju njihovo ubedljivo oružje, po kojem su prepoznatljivi i cenjeni.

“Pozna pomlad” je aktuelno ostvarenje na kojem se našlo 10 songova. Sam materijal je ujednačen, a pesme uglavnom mirnijeg srednjeg tempa dominiraju, kao i jedna blago melanholična i setna atmosfera koja karakteriše muziku sa albuma u celini. Sa druge strane slušljivost songova je evidentna, i nakon par preslušavanja dobijate potrebu da vraćate CD u player i ponovo se saživite sa porukom grupe.

“Pozna pomlad” je izdanje kakvo se u ovim godinama i očekuje od Avtomobila. Visoki izvođački standardi su i dalje prisutni, i raduje što je tako.

Ocena : /
www.facebook.com/avtomobili.band
www.avtomobili-band.si