Oscar (HammerFall): “Ne propustite, biće vam žao”

    
Share Button

oscar1Švedski Metal lideri HammerFall su na promotivnoj turneji povodom novog, osmog po redu studijskog albuma “Infected”, u okviru koje će posetiti i Balkan, odnosno Ljubljanu, Zagreb i Beograd. Tim povodom smo razgovarali sa gitaristom jednim od osnivača benda, čovekom koji vodi poreklo sa ovih balkanskih prostora, po imenu Oscar Dronjak.

Novi album je izašao pre pet meseci. Šta misliš o njemu posle reakcije fanova? Koja je omiljena pesma publike sa albuma “Infected”?
Ono što fanovi, izdavači, prijatelji itd. misle o albumu nikada nije uticalo na moje mišljenje o albumu. Već sam govorio o tome, čini mi se da se komentari većine fanova o albumu poklapaju sa našim, a to je obično dobar znak . Sjajna stvar vezana za naše albume je što nikad ne postoji samo jedna pesma koju svi vole. Pokušavamo da svako naše izdanje bude jedinstveno i različito od ostalih i ponosan sam na činjenicu da u određenom momentu skoro svaka pesma bude nekome omiljena.

oscardronjaklivro“Infected” je osmi studijski album. Čini mi se da je najviše heavy do sada. Pokušaj da ga uporediš sa prethodnima. Po čemu je, po tvom mišljenju, bolji od ostalih?
Svaki album koji objavimo je prirodna evolucija u odnosu na prethodne. Nekad je razlika veća, nekad je manja. Ovoga puta smo odlučili da promenimo i neke druge stvari. Pošto smo do sada snimali svaki album na isti način sa istim producentom još od 2002., odlučili smo da odstupimo od tog šablona i probamo nešto novo. Ako prelaziš put uvek na isti način, stvari počinju da se ponavljaju i da budu predvidive, i mi smo apsolutno hteli da izbegnemo to. Zato smo dosta toga snimili sami, a onda doveli genijalca Jamesa Michaela da odradi snimanje vokala i miks, da bismo dobili novi momenat u finalnom proizvodu. Ispalo je bolje nego što smo ikada usudili da se nadamo, jer je zvuk kakav je na kraju ispao, kao što si rekao, ispao više heavy na ovim novim pesmama. Ako je “No sacrifice, No Victory” bio naš “Ram it down”, onda je “Infected” naš “Painkiller”.

Molim te da opišeš petnaestogodišnju evoluciju HammerFall-a od “švedske teenage metal senzacije” do danas. Da li sada sebe smatrate liderima evropske Heavy metal scene?
Sebe smatramo pionirskim bandom koji se usudio da sledi srce i da svira muziku koju voli umesto da se prilagodjava onome što su svi mislili da je u trendu. To je proradilo pomalo iznenadjujuće, ali u isto vreme nije nas izbacilo iz koloseka. HammerFall je bend nastao iz ljubavi i strasti za Heavy metal muzikom, i tako ćemo nastaviti do kraja!

Nakon sezone letnjih festivala počeli ste svoju “European Outdoor 2011” turneju. Koji je momenat, po tebi, najinteresantniji na turneji do sada?
Imali smo mnogo, mnogo interesantnih momenata na festivalima ovog leta! Meni lično, najdraža uspomena je sa Sonisphere festivala u Španiji, kada smo svirali pre Iron Maidena. Njihov stage manager je gledao naš nastup i očigledno veoma uživao u njemu, jer nam je posle toga podelio Iron Maiden majice koje su nosili članovi njihove ekipe.

Posle više od dve godine vraćate se na Balkan. Izgleda da imate mnogo fanova u ovom delu. Šta ti misliš o tome?
Obožavam to, naravno! Šta ti misliš?

Nastupi u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani su predviđeni za početak decembra. Pre toga nastupate u Skandinaviji, Zapadnoj i Centralnoj Evropi, na kojima bi trebalo da svirate sa Riot, Amaranthe i DeathDestruction. Šta bi mogao da nam kažeš o saradnji sa takvim legendarnim Heavy metal bandom kao što je Riot i da li i oni dolaze na Balkan sa Vama?
Naalost, Riot je morao da otkaže turneju sa nama zbog medicinskih problema pevača. Srećom, drugi legendarni Heavy metal band je bio spreman da uskoči umesto njih, i to u roku od samo dve nedelje od našeg poziva – to je Vicious Rumors! Bili su predviđeni za drugi deo turneje, ali je tako ispalo da ćemo zajedno biti sve vreme i veoma smo srećni što su sa nama!

Amaranthe i DeathDestruction su mladi švedski metal bandovi, koji su u poslednje vreme veoma napredovali. Da li je to razlog zbog kojeg ste baš njih poveli na turneju?
Pa, i jedni i drugi su novi na sceni pa i ne vidim kako su mogli da napreduju u poslednje vreme, ali ako si pod tim mislio da su nedavno izdali album, onda je odgovor da.

Znam da je ovo teško pitanje, ali molim te da napraviš svoju top 3 listu omiljenih pesama za sviranje uživo, nebitno da li su u pitanju HF pesme ili obrade…
Svaka pesma koja pokrene publiku je pakleno zabavna za svirati! U ovom trenutku moja lista bi izgledala ovako: 3) Hearts on Fire, 2) Last Man Standing i 1) Any Means Necessary.

Na kraju, poruka za srpske, hrvatske i slovenačke fanove. Šta ljudi mogu da očekuju od Vaših nastupa?
Mogu da očekuju najbolji HammerFall koji je ikad postojao i apsolutno savršenu set listu! Ne propustite, biće vam žao, vidimo se u decembru i napravićemo Kick-ass Heavy metal žurku!

hammerfall.net

Intervju: Vladimir Kostić Darkness