Lada (The Bambi Molesters): “Muzika je danas proizvod

    
Share Button

Bambi molestersThe Bambi Molesters Hrvatski surf rock revival bend iz Siska je na ovogodišnjem Belefu nastupio pred Beogradskom publikom. Tom prilikom smo malo popričali sa basistkinjom Ladom Furlan Zaborac o samom nastupu i saradnji sa bendom R.E.M.

Napomena: fotografija nije sa koncerta u okviru Belefa

Kako vam se čini večerašnji prijem kod publike i nastup ?
Mi smo zadovoljni sa zvukom na bini, najbolje će znati ljudi iz publike i čini mi se da su baš pažljivo slušali i po reakcijama su reagovali na pravim mestima, pa im je verovatno bilo dobro.

Ovo vam je četvrti put da ste nastupili u Beogradu, i stekli ste vernu bazu fanova, imate li neke planove da nam opet uskoro navratite?
Ne mogu govoriti unapred, ali nadam se da ćemo doći kroz neki period, jer ne volimo mi često da sviramo na istim mestima da ne bismo zasitili publiku. Sada znam gde unapred sviramo tri meseca, a posle već ne znam. (smeh)

Bambi molestersImali ste i kolaboraciju sa članom R.E.M. na pređašnjem albumu, kako je došlo do iste i kako je prošla turneja sa njima?
Mi smo 1999. bili predgrupa R.E.M.-u u Kopru, i oni su nas stalno gledali i svideo im se nastup i u neobaveznom razgovoru su nam rekli da kada uradimo sledeći album da im se javimo i da bi oni voleli da doprinesu. Kada smo napravili “Sonic Bullets: 13 From The Hip”, Peter Buck gitarista i Scott McCaughey njihov prateći klavijaturista snimili su deonice za šest pesama i pošto su nam albumi izašli u isto vreme, oni su nas pozvali na turneju gde smo im svirali kao predgrupa u Beču, Vizbadenu i Lokarnu. Peter Buck i Scott McCaughey inače zajedno sviraju u side projektima Minus 5 i Baseball Project, potonji će uskoro svirati u Šibeniku.

Da li smatraš da se danas muzika prodaje imidžom umesto same muzike?
Muzika je danas postala proizvod, ne samo kako se prodaje, već je ona postala jedna od stvari koja se prodaje današnjim klincima koji je furaju na mobilnima, kao ciljnoj grupi. U samoj muzici, ovo što ja slušam u našoj sceni muzika nije proizvod, već ono što treba da bude.

Preporuči nam neki bend iz Hrvatske.
Mi uvek od srca toplo preporučujemo My Buddy Moose, oni su americana bend iz Rijeke. Njihov frontmen je Luka Benčić, koji je danas svirao sa nama klavijature.

Osim što sviraš bas, baviš se prevođenjem knjiga (Džek Keruak – Podzemnici, Kit Ričardsovu biografiju). Šta si trenutno prevela?
Ima tu dosta knjiga koje su zanimljive, prevela sam Hunter S. Tompson-a i biografiju Džonija Keša, sada radim jednu baš super knjigu, o Niku Kentu engleskom muzičkom kritičaru. To je izbor njegovih tekstova koji su jako zanimljivi i ovo je možda jedan od najboljih stilskih pristupa pisanja o muzici. Inače on je insajder u toj sceni, pa proverite njegove radove preko interneta.

Intervju: Kristian Hajder
Foto: Aleksandar Zec