Siddharta – Šesti album sa 11000 vokala

    
Share Button

Siddharta2Oformljen pre šesnaest godina, jedan od najpoznatijih slovenačkih bendova koji je dobio ime po knjizi Hermana Hesea ne prestaje sa eksperimentisanjem u muzici. O novim eksperimentima i aktuelnostima u radu benda za TMM odgovore je dao basista Siddharte, Jani Hace.

Rad benda u prvoj polovini godine obeležio je Vaš novi album na specifičan način – postepenim ˜izbacivanjem’’ singlova putem interneta. Šta Vam je ovakav vid promocije doneo? Da li ste uspeli da preokrenete piratsku ulogu interneta u svoju korist?
Razlog izdavanja singlova je u stvari bila najava toga što se desilo 18.6.2011. na stadionu u Stožicama u Ljubljani. Singlovi su bili demo verzije pesama koje su za album verziju bile snimljene na tom koncertu. Pesme su trenutačno u konačnoj obradi u rukama Rossa Robinsona koji će završiti miks u narednim danima. Izdavanje albuma je predviđeno za septembar 2011.

Prethodni album ’’Saga’’ imao je klasično izdanje, s tim da ste unapredili produkciju radeći u Americi sa Rossom Robinsonom, koji je radio sa bendovima Soulfly, Slipknot, Sepultura i Korn. Koliko ste vremena i truda uložili u novi album?
I ovaj album koji će se zvati ’’VI ’’ biće objavljen u klasičnom izdanju, a pri kraju godine predviđena je objava DVD-a sa snimkom celog koncerta uključujući nove i stare pesme. Rad na ovom albumu počeo je konkretno prije otprilike osam meseci kada je “rođena” ideja o snimanju novog albuma uživo pred publikom. U tom periodu ponovno smo posetili Rossa u njegovom studiju u Los Anđelesu. Ovaj put smo tamo išli, da završimo aranžmane na nekim pesmama koje smo već napravili kod kuće, a tamo smo praktično od nula napravili još sedam potpuno novih pesama.

Pojedini tekstovi s novog albuma donose ozbiljnost, dozu angažovanosti i društvene svesti, koliko Vam je bitna društvena svest i kako to publika prihvata?
Mi se na stanje u društvu i svetu odazivamo na svoj način, svojim viđenjem. Nikad nismo politički nikog “obrađivali”, ali je tokom godina iz više možda nekih fantazijskih tema u tekstovima sada prevladala realnost sadašnjice odnosno naš odziv na događanje oko nas.

Kruna albuma trebalo je da bude pomenuti stadionski koncert na Stožicama, koji je održan sredinom juna. U ovaj koncert ste uložili dosta vremena sa velikim očekivanjima, pošto je i sniman, kakvi su utisci?
Uspomena na taj koncert još je jako svježa i što rekoh, na tom se koncertu snimala finalna verzija pesama za novi album. Jako nam je drago što će na snimcima biti i oko 11000 glasova naše publike koja je dala svoj pečat i podršku novom albumu. Koliko smo do sad upoznati, materijal je snimljen jako kvalitetno i svi jedva čekamo, da čujemo konačan miks koji se trenutačno radi u Los Anđelesu.

Imate uskoro još jedan koncert u Sloveniji, kakvi su još planovi benda za budući period?
Da, za sad su u kraćem periodu izpred nas dva koncerta u Sloveniji. Kada izađe novi album u septembru slijedi više koncerata po Sloveniji i nadam se isto van granica Slovenije.

SiddhartaPratite li scenu u Srbiji i Hrvatskoj i kako Vam se čini rock scena uporedo sa Slovenijom koja je pored materijalno bolje situacije, ruku na srce, manje tržište što se vidi i po broju vaših svirki u domovini?
Svakako pratimo scenu po susjednim zemljama ali možda ne baš intenzivno, jer smo dosta obuzeti time što radimo sami. Vjerovatno je trenutačno na svim tim teritorijama kao i u Sloveniji u toku kriza na svim područjima pa i u glazbi. S tim ne mislim na glazbeno stvaralaštvo za koje je sad pravi trenutak u smislu refleksije na stanje i davanje ljudima neke vrste nadu za bolje sutra i međusobne odnose. Više mislim na krizu koncertnih zbivanja koja su osim u slučaju većih festivalskih ponuda koja su sponzorirana od strane korporacija i većih sponzora jako teško izvodljiva i financijski rizična, pogotovo ako se radi o većim koncertima lokalnih bendova.

Zanimljivo je da je i Vaša internet prezentacija postoji i na poljskom, nemačkom, srpskom i hrvatskom, u Poljskoj ste imali izdanja… Planirate li da proširite rad i i dalje upoznajete širu publiku sa svojim bendom?
Da, stalno je u igri nastupanje van granica Slovenije, da bi postigli nekakav kontinuitet po tom pitanju. Mi smo već nekoliko puta išli na kraće turneje ili pojedinačne nastupe po Njemačkoj, Poljskoj, Hrvatskoj, Srbiji. Ali za sad su to sve dobri pokušaji. Nama je cilj proširiti teritorije koncertiranja i stvoriti kontinuitet u tome.

 U Srbiji ste već svirali, poslednji put pre skoro godinu dana, kao jedan od headlinera Beogradskog beer festa, imali ste solidan odziv publike i može se reći da postoji interesovanje za bend i prepoznavanje u našoj zemlji. Planirate li da opet posetite Srbiju, u okviru festivalske svirke ili napravite hrabriji potez samostalnim koncertom?
Da svakako, u lijepom nam je sjećanju taj koncert na Beer festu koji je pokazao, da imamo dosta fanova u Srbiji i da postoji realna mogućnost, da napravimo još nešto u tom pravcu. Možda bi bila dobra kombinacija, da se pojavimo sa nekim adekvatnim srpskim bendom i obrnuto u Sloveniji.

Prošle godine ste snimili i navijačku pesmu za fudbalsku reprezentaciju Slovenije pred Svetsko prvenstvo, jeste li samoinicijativno snimili pesmu ili na poziv Saveza? Koliko vam je pomogla da približite bend široj populaciji?
Pobudu za snimanje nove slovenske fudbalske himne je svakako dao naš nogometni savez, ali je nama to bila velika čast, da možemo sudjelovati u takvom projektu, pošto smo svi veliki fanovi fudbala i sporta uopšte. Svaka pesma koja je hit svakako pomaže u prepoznatljivosti benda a mislimo isto, da ja naša pesma pridonjela nešto ka cjelokupnom uspjehu Slovenačke reprezentacije sa kronom nastupa na Svetskom prvenstvu u fudbalu prošle godine u Južnoj Africi.

I za sam kraj, pratite li fudbal i šta očekujete od revanša Slovenija – Srbija u kvalifikacijama za EP. (smeh)
Na revanšu Slovenija-Srbija pobediće bolji. Slovenija! (smeh)

www.siddharta.net

Intervju: Bojan Vinulović