Omega Lithium: Balkansko, a svjetsko!

    
Share Button

omega 1„Glavom kroz zid“ je možda ofucana fraza, no ovaj put funkcionira. Većina mladih bendova koliko god kvalitetno zvučala teško dolazi do prave formule za proboj u industriji istih. Ipak, čini se da poneki uspiju uskočiti u vlak, pa gdje god završili barem znaju da će njihova glazba dospjeti do budućih obožavatelja. Omega Lithium je relativno novo ime na hrvatskoj i od nedavno europskoj sceni i svi pokazatelji govore kako tu ne namjeravaju stati. U vrijeme kada regionalno glazbeno izdavaštvo ne nudi puno prilika već zamjetnom broju kvalitetnih bendova, Omega Lithium prokazuje osvježenje. Koji su put prošli i koji će tek proći kroz nekoliko odgovora naznačili su nam Mya i Malice.

Prošlo je više od godinu dana od izdavanja debi albuma „Dreams in Fomaline“… što se događalo u i oko benda u to vrijeme?
Mya: Od izlazka albuma, posvetili smo se najviše koncertima. Imali smo čast promovirati album na mnogim velikim festivalima i turneji.
Malice: I naravno puno neprospavanih noći u pisanju novog materijala.

Bogata koncertna aktivnost naznaka je uspjeha debi albuma i uspješne suradnje s izdavačem, tj. bookerom. Kako je album odjeknuo u publici što se tiče prodaje i reakcija na koncertima?
Mya: Pa moram napomenuti da smo ugodno iznenađeni prodajom i prihvaćenošću prvijenca. Bilo je trenutaka kad na koncertima nismo imali dovoljno CD-a, koliko je u tom trenutku bilo traženo. (smeh)
Malice: Puno smo koncerta odsvirali i drago mi je da smo uspijeli sa prvim albumom nastupiti na toliko velikih festivala, te na velikoj turneji. To je zasigurno dalo veliki polet svemu.

Sa laganim odmakom od godinu dana… koliko ste zadovoljni radom s Drakkar Recordsom?
Mya: Veoma zadovoljni. Imamo ogromnu podršku s njihove strane i sretni smo što i dalje surađujemo sa njima.
Malice: Drakkar je profesionalna i jedna od uglednijih Njemačkih metal/rock kuća. To su mirni i opušteni ljudi. Pragmatični su i zaista je lako raditi sa njima. Moram priznati da imamo 100% slobodu da radimo šta želimo i kako želimo i to je velika prednost.

Inozemni uspjeh je na obzoru, no kako izgleda vaš odnos s domaćom i regionalnom scenom, publikom i koncertno-izdavačkim aktivnostima?
Mya: Budući da smo mi od samih početaka bili okrenuti stranom tržištu, situacija je normalna i razumljiva.
Malice: Nažalost smo još uvijek najmanje poznati u Hrvatskoj. (smeh) Ali mislim da će se to promjeniti jer sam počeo primjećivati da u zadnje vrijeme ima sve više fanova i ljudi koji nas prate u Hrvatskoj i to je lijepo. U Srbiji imamo jako puno fanova i stvarno se nadamo da ćemo uskoro tamo doći i odsvirati koncert, iako smo već bili na Exitu 2009., dokle je Slovenija već odrađena sa Metal Campom i Schengen Festom, ali rado ćemo se uskoro vratiti.

Koliko odjeka je vaš album imao na američkom tržištu? Jeste li zadovoljni početnim učinkom? Koji su slijedeći potezi što se tiče SAD-a?
Malice: Amerika je daleko, ali mislim da ide dobro i da broj fanova raste iz dana u dan. Nemamo se zašto žaliti. (smeh)

Značajna financijska sredstva trebala su biti uložena u prvi album, video spot i promociju. Smatrate li da možete nastaviti takvim tempom? Dolazili do kakvog zamora ili ste tek sad uvidjeli kako funkcionira metal industrija i tek sada ste spremni na konkretan rad i ulaganja?
Mya: Zamor nije ni na vidiku.
Malice: Pa svakako je lakše kada imate veći label iza sebe. To je na kraju njihova briga. Mi smo samo glazbenici (ako ćemo malo lagati da znamo svirati  🙂 koji ćemo dati maksimalno u onom što radimo.

omega 2Kako izgleda profesionalna i privatna situacija u bendu? Koliko su se stvari izmijenile u posljednjih godinu dana?
Mya: Izmijenile su se utoliko da smo se svi bolje upoznali i zbližili na jednoj novoj razini. Sazrijeli smo dosta u proteklo vrijeme, što glazbeno, a što životno. Mnogo vremena provodimo zajedno, vježbamo, putujemo tako da uvijek ima i nekakvih trzavica, ali sve je to sastavni dio našeg odnosa.
Malice: Sve je ostalo po starom osim što se puno više svira i pristupa se ozbiljno tim stvarima, a ne više kao hobiju.

Možete li izdvojiti jednu kriznu i jednu svijetlu situaciju dosadašnjeg koncertiranja?
Mya: Pa bilo je kriznih situacija, kao naravno i svakom bandu na samom početku.
Malice: Pa da si me to pitao u trenutku, svašta bi mogao reći, ali sada kada se okrenem na ovih posljednjih godinu dana vidim samo smiješne situacije

Kako izgleda bliska budućnost za Omegu Lithium? Najavljeno je i novo studijsko izdanje? Tko, gdje, kada… suradnje?
Mya: Da, trenutno radimo na novom albumu, koji snimamo u Hannoveru u Njemačkoj u Horus studiju.
Malice: Nećemo o tome, još, jer je sve prekriveno velom tajne, hehe. Ali stvari će zasigurno iznenaditi.

Hoće li biti kakvih novosti ili iznenađenja na albumu, postavi ili vizualnom identitetu?
Mya: Svaki album nosi jednu svoju priču, tako da će i idući album biti u novim bojama, odjeći i priči… a postava ostaje ista.
Malice: Postava ostaje ista. Ako nesto funkcionira ne postoji razlog zbog čega mijenjati.

Skore ili planirane koncertne aktivnosti? Smatrate li kako koncertna i studijska promocija po regiji ima jednako značenje kao i europska?
Malice: Svakako planiramo nešto i kod nas napraviti uskoro, ali gdje i kako još ćemo vidjeti.

Vidite li da bi domaća ili regionalna scena u skorije vrijeme mogla učiniti slične korake po pitanju profesionalnog izdavaštva i koncertiranja? Možete li izdvojiti primjere?
Malice: Nažalost imao sam samo loša iskustva sa našim diskografima, promoterima i ostalim ljudima u glazbenoj industriji. Ne pričam samo o rock sceni, nego općenito i ne govorim da su svi takvi, daleko od toga. Mislim da se ovdje nešto promjeni, treba proći puno vremena. To je još sve u poluprofesionalizmu, nažalost, a bendovi ne znaju što će sa sobom i najgore da ne znaju gdje će. Ima nekoliko bendova koji imaju potencijala, želim im svu sreću, ali na kraju je to samo lutrija…

Gdje vidite Omegu Lithium za 10 godina?
Mya: Pa nadamo se, rame uz rame svojim idolima (smeh). Možda se ne ostvari, ali zasigurno negdje na stageu.
Malice: Tko su tvoji idoli? (smeh)

Poziv svim zainteresiranim… zašto pratiti glazbu i rad Omege Lithium?
Malice: Jer smo mladi i sexy.

facebook

Intervju: Goran Paleka