BREED – “1/2”

    
Share Button

(Montenegroarts) 2024.
EP/digital
Various genres – MONTENEGRO

Iz Podgorice dolazi sastav naziva Breed, koji se nedavno oglasio realizacijom EP-a  naziva “1/2” na kojem su se našle 3 numere : “Lo Fi Paradise”, “Angry Man Jam” i “Juli”. Postavu čine : Ivan Jokanović na bas gitari, i na sebe je pruzeo ulogu i pratećeg vokala, Filip Radević je za bubnjevima, Filip Đurašković je gitarista i glavni vokal, a Đuro Masoničić je takođe gitarista. Na snimcima sa izdanja su gostovali : Vladimir Nikolić i Andrija Pejović.
Izdanje je realizovano uz pomoć  organizacije “PAM”- ( prava autora muzike Crne Gore). Materijal je snimljen na jesen 2023-e godine u cetinjskom “Pejović guitars” studiu.

Preslušavanjem 3 snimka koja su se našla na EP-u grupe, dolazi se do zaključka da su numere snimljene i realizovane od strane iskusnih muzičara, koji su dobro znali šta žele, i kakav otprilike sound da kreiraju,  ostvare i reprodukuju. Sama muzika se zasniva na jednoj specifičnoj atmosferičnosti, kroz koju iz nekakvog drugog plana teče “priča” koja u instrumentalističkom smislu sobom nosi elemente blues rocka,  nekog mirnijeg rocka, puno elemenata utkanih kroz prizmu “upakovanih” melodičnh detalja, gde su reči, odnosno vokalna priča, to se ne može preko čuta dva snimka od tri tretirati kao klasično vokaliziranje, u funkciji dopune aranžmanskog koncepta, koji predstavlja centralnu okosnicu kompletno prisutnog materijala. Atmosferečnost je dakle nešto po čemu članovi postave “kolorišu” svoje numere, bar je takav slučaj na ovom debiju, koji je pripreman nekoliko godina.
Sastav tokom dolazećeg perioda očekuje još jedan EP, pa nam ostaje da vidimo kakva će biti dalje razmišljanja članova ove ekipe. Materijal je dostupan na nekoliko streaming portala kao i na “youtube”-u.

facebook.com/band.breed.me