ERIC CLAPTON – “Willie And The Hand Jive”

    
Share Button

A strana : Willie And The Hand Jive
B strana : Mainline Florida
Originalni izdavač : RSO (1974.)
Licencni izdavač : PGP RTB
Godina izdanja : 1975.

“461 Ocean Boulevard” bio je drugi po redu solo album Erica Claptona, objavljen 1974-e godine, koji se u ono vreme smatrao na neki način njegovom blagom muzičkom prekretnicom, ali takođe i životnom, jer je realizovan nakon duže faze trajanja problema zavisnosti  (znate već koje ) . I u stilskom smislu ovaj album je bio naslonjen na više žanrovskih formi, pored bluesa, funk i soul su takođe imali zapaženu primenu, a nikako neću izostaviti reggae, jer legenda kaže da je brojna ostvrvska publika  onog vremena prvi put više obratila “pažnju” na Bob Marleya i njegov sastav Wailrers, iz razloga što je “slowhand” na ovaj album uvrstio song “I Shot The Sheriff”. Claptonova verzija bila je prihvatljiva i onoj publici čije slušalačko uho nije bilo toliko naviknuto na reggae sound, koji se postepeno sve više izvlačio sa Jamajke i širio ostatkom sveta, najpre Evropom, a   kasnije je i Amerika prihvatila  muziku sa ovog egzotičnog i po život opasnog ostrva.

 

 

Na ovom albumu je svirala prekaljena ekipa muzičara koja je svojim angažovanjem učinila da album bude šarenolik, a za samog Claptona dovoljno koloritan. Singl izvučen sa izdanja kao vodeću numeru imao je song ” Willie And The Hand Jive”, pesmu  koja je u originalu bila deo repertoara Johnny Otisa, sa kojom je ovaj muzičar davne 1958-e ostvario veliki uspeh. Claptonova “umerena” verzija na granici ublaženog funka i “narativnih”,  “belačkih” ritmičkih iskoraka, uz pamtljiv refren, predstavljala je kompoziciju koja je trebala biti i jedan od glavnih aduta sa albuma. Pokazaće se ipak da je ta čast pripala Marley-ovoj “I Shot The Sheriff”.
Gitarista benda koji je snimio album George Terry”, komponovao je song “Mainline Florida” koji je inače zatvarao album, a ujedno je predstavljao i B stranu singla. Soul i gospel elementi bili su prisutni u tretiranju aranžmana pomenute pesme. Na samom albumu važnu ulogu imala je  tada pevačica u velikom”naletu” Yvonne Elliman”, čiji backing vokali su krasili veći broj songova sa izdanja.
Intersantno je takođe da se originalni cover singla, razlikovao od “RTB”-ovog licencnog, a ovaj  7”inchni primerak, je bio priušten kupcima sa ovdašnjih prostora za ono vreme bez velikog zakašnjenja. A to je u svakom slučaju bilo pohvalno.

 

ericclapton.com