SWINGERS – “Zapleši twist”

    
Share Button

(Croatia Records) 2023.
CD/digital
Revival/swing/jive/rockabilly – CROATIA

Swingersi su sastav Roberta Marekovića, nekadašnjeg istaknutog člana Fantoma, koji sa  bendom deluje od 1999-e godine. Do sada su pre aktuelnog albuma, objavili 7 izdanja, dobili su respektabilan broj priznanja u svojoj domovini ,  a sa svojim live “show”-om u  nastupali su i u više inostranih zemalja/gradova.

 

Gospodin Mareković je sve bitne i relevantne stvari oko aktuelnog izdanja “Zapleši twist” opisao svojim tekstualnim prilogom u bookletu CD-a, a sam materijal sa albuma predstavlja svojevrsni hommage periodu 50-tih i 60-tih godina najviše, ali i 70-tih i 80-tih u jednoj manjoj meri, žanrovskim formama muzike koju su hrvatski etablirani izvođači prepevavali u ono vreme i svojim verzijama doprinosili/približavali zvuk koji je dolazio sa svetske, najviše USA scene ovdašnjem auditorijumu. Swingersi su tako osavremenili pesme koje su izvodili : Ivo Robić, Trio Tividi, Arsen Dedić, Drago Diklić,Kićo Slabinac, Bijele Strele, ali tu su i verzije pesama “Sve gradske bitange” Prljavog Kazališta”, Kao ti” Parnog Valjka, te poseban dodatak od 2 songa – “Ljubavi moja” (Mia Bella) Dalibora Pirca i “Unchained Melody”(A.North-H.Zaretha). Naravno kroz ovaj set od 13 songova pronaći ćete dosta toga zanimljivog, starija publika i stariji slušaoci podsetiće se na pesme koje su nam interpretirali stariji pevači i sastavi sa ovdašnjim tekstovima, čija je  poruka ponekad banalizovana, bila “svarljivija” i približnija ovdašnjem do tada nenaviknutom slušalačkom uhu. Svirački prošireni sastav Swingersa, i ekipa koja je pripremila jednu ovako intersantnu ali i edukativno postavljenu muzičku memorabiliu, svoj posao je uradila kako aranžmanski tako i produkcijski maksimalno modernizovano u skladu sa priređenim žanrovskim postavkama, pri čemu melodičnost, dobra atmosfera, podsećanja na starija vremena i nečiju mladost, imamo prilike da doživimo na jedan drugačiji, ali opet vrlo povezujući način. Dok slušate Swingerse, slušate i deo ovdašnje muzičke rane rock istorije, nekada kompletno jugoslovenske, ali najviše realno hrvatske,uostalom Mareković i ekipa su odabrali jedan ovakav izbor pesama, i kroz njih  trasirali svoja aktuelna muzička viđenja i raspoloženja. Specijalno bih istakao vrlo lepu verziju songa “Sunny”, realizovanu u saradnji sa Dragom Diklićem, te večnu  “Sedamnaest ti je godina tek”, ali i numeru “Srce, laku noć”, koja pored specijalne zahvalnosti Ivi Robiću, predstavlja i song kojim je on nekada završavao svoje nastupe.
“Zapleši twist”,  da istaknem još jednom, sadrži materijal kojeg su slušale starije generacije, urađen na savremen način, ali tako da se povezanost sa prošlim danima nijednog trenutka ne izgubi.

 

crorec.net

 

facebook.com/RobertMarekovicOfficial