FOREVER STORM – “Od pepela do večnosti”

    
Share Button

(Self-released) 2023.
CD/digital
Heavy/power/progressive metal –  SERBIA

Nedavno se na domaćem tržištu pojavilo jedno zanimljivo  ostvarenje, a u “igri” je  album kojeg je snimio kragujevački kvartet Forever Storm. Reč je o ozbiljnom konceptualnom izdanju, koji je posvećen dečaku Momčilu Gavriću, kojeg je  sa 8 godina zadesilo svo zlo “Velikog rata”, u kojem je ostao bez porodice.

 

 

Ovo je priča o velikoj žrtvi pojedinca, takođe i naroda, koje vidljivo i iz današnjeg, ali uvek aktuelnog ugla konstantno dobija na istorijskom, ali i svakodnevnom i trajnom analitičkom pristupu.  Dakle, suočeni smo sa temom  koja svakako pogađa i sadašnje vreme, a koju je sastav na svoj način u muzičkom smislu priredio i postavio.
Inače Forever Storm postoje od kraja 2006-e godine, a pre aktuelnog objavili su dva albuma : “Soul Revolution” (2009.) i “Tragedy” (2013.). Učestvovali su i na brojnim internacionalnim i domaćim festivalima, a reč je o ekipi koja u svojoj postavi ima kvalitetne instrumentaliste i dobre poznavaoce žanrovske forme iza koje kao sastav stoje.
“Od pepela do večnosti” je izdanje koje je takođe pomogao “Sokoj”, pored digitalne opcije, dostupan je i kao CD. Prati ga luksuzni booklet od 16 strana, kao i tekstovi pesama, te koloritne ilustracije.

 

 

“Od pepela do večnosti” kroz priređenu muziku naprosto “vuče” jednu epsku nit, iako se ovde  ne radi o epic izdanju, odnsno materijalu u onom prepoznatljivom i utvrđenom značenju pomenute reči i dela muzičkog, naročito metal žanra. Mada su im songovi aranžmanski višeslojni, gde do naročitog izražaja dolazi evidentna emocija kao poseban dodatak sveopštem utisku, kragujevčani pokazuju da na poseban način kombinuju elemente heavy/power i progressive metala, dajući  neku tipično ovdašnju i svoju dimenziju, koju ne bih upoređivao u izražajno/stilskom smislu sa zvukom i načinom tretiranja kompozicija nekih drugih internacionalnih poznatijih i etabliranijih sastava. Ovo je konceptualan album da ponovim još jednom,  i  izrazito “ekranizovan”, gde vam se slike i scene vrlo lako stvaraju, odnosno nastaju u glavi ili vašim mislima. A bend se potrudio da sve to postavi na koliko je moguće viši nivo, sa respektabilnom produkcijskom i tehničkom standardizacijom.
Forever Storm su pokazali da su itekako ozbiljni i sigurni u svojim postavljenim stavovima, a verujem da će sam album uspeti da privuče pažnju i one javnosti koja nije usko i isključivo  orijentisana ka heavy metalu.

 

facebook.com/ForeverStorm/?locale=sr_RS

 

foreverstorm.bandcamp.com/album/od-pepela-do-ve-nosti