ALHAMBRA – “Cvet”

    
Share Button

(Fidbox) 2023.
CD/digital
Various genres – SERBIA

Bračni par Marta i Tihomir Čelanović su kreirali  Alhambru, koja je krenula kao akustičarski duo, da bi se po potrebi proširila u sastav, koji je snimio na 3 različita mesta/studija tokom vremena album, na kojem se našlo 9 pesama. Tri su otpevane na engleskom, jedna na španskom, ostatak na srpskom jeziku. Velika grupa poznatih muzičara, ali i kreativnih artista pomagala je u realizaciji albuma, kao i u krajnjem tehničkom izgledu, i učesnici  zavređuju sve pohvale.
Nikola Zorić, klavijaturista Riblje Čorbe je imao dodatnu važnu rolu, osim  sviračke uloge  zajedno sa bračnim parom Čelanović radio je aranžmane pesama i bio producent albuma. Ulogu producenta uradio je vrlo kvalitetno, profesionalno, i dodao bih da je standarde sadašnjeg trenutka prihvatio/primenio na odgovarajući način.

 

 

Kako kažu glavni akteri,  muzika Alhambre predstavlja kombinaciju više stilskih idioma, ističući rock, grunge, flamenco, i još neke druge stilske dodatke. Hteo bih da kažem da je pevačica Marta pokazala visoke vokalne kvalitete, kao i snalažljivost u načinu interpretacije, naročito u onim pesmama koje su stilski prilično različite jedna od druge. E, u toj različitosti između priređenih songova, nalazi se i najveći problem Alhambre, jer ne postoji relevantna povezanost ili koherentnost među prisutnim materijalom, i to je ono što zna da zasmeta. Sa jedne strane tu su da kažem “čvršći” songovi, zatim laganije numere, pa latino/flamenco opservacije , pa pop-rock kompozicije , te numere gde do značajnijeg izražaja dolazi sviračka interpretacija i koloritniji aranžmanski upliv.

 

 

“Cvet” jeste album koji je ozbiljno urađen, kreiran i realizovan, aranžmanski, produkcijski i tehnički zavređuje pohvale, ali pomenuta stilska raslojenost, najblaže rečeno smeta. Ona se može najviše odraziti u nekom uslovno rečeno negativnijem smislu kod  slušalačke populacije, koja neće baš lako biti naklonjena jednoj ovakvoj izvođačkoj ponudi. Ali, kao i uvek videćemo šta donosi dolazeći period, pred nama je album Alhambre, koji tek čeka na pravu medijsku i izvođačku promociju.

 

fidbox.rs

 

facebook.com/profile.php?id=100063125717074