SIVI – “Devet”

   1
Share Button

(Multimedia Music) 2023.
CD/digital
Rock – SERBIA

Vokalni solista i glavni autor Dejan Mrkalj je iskusan muzičar,  koji je već  poduži period aktivan na ovdašnjoj  sceni. Njegovo veliko iskustvo, tokom godina nije bilo samo orijentisano i prikazano kroz sastav Sivi, u kojem je on centralna figura, a vokalne usluge pomenutog muzičara tokom proteklog perioda koristili su mnogi  sastavi i brojne kolege.

 

 

“Devet” predstavlja  drugi po redu album grupe, kojeg su uradile zapravo dve “postave”, a rađen je dugo, koncizno je pripreman, a pre fizičkog (CD) izdanja, materijal se pojavio u digitalnoj formi. Sama muzika u osnovi je okrenuta rock formi, a koloritna aranžmanska rešenja, višemisleni tekstualni iskoraci i vrlo ubedljivo muziciranje takođe iskusnih izvođača, čine priređeni materijal intersantnim, a sa druge strane  pred sobom imate produkt, kojeg su realizovali ozbiljni profesionalci.
Sama muzička matrica, odnosno pesme, realizovane su tako da ih treba posmatrati kao celinu, činjenica je da se bar po mom mišljenju nijedna numera ne izdvaja posebno, ali koherentnost priređenog “ugođaja” je evidentna. Nema sumnje da su  se Dejan Mrkalj i njegovi saradnici pokazali kao ozbiljan sastav, kojeg je žanrovski sigurno teško svrstati u neku određenu formu, ali ovde prikazani rock  kao takav,  okrenut je kako sadašnjem trenutku, ali se  može  reći i nekim proteklim dekadama. Ipak,  produkcija je  postavljena tako da vam  slušajući pesme, postaje jasno da je reč o  “ovovremenskom” izdanju.
Važan izazov za sastav predstavljaće kojoj publici ili kojem slušalačkom auditorijumu, ovde i ovako priređene pesme mogu biti namenjene, i biće intersantno videti / upoznati , koji i kakav profil potencijalnih konzumenata će prihvatiti poruku grupe. To je možda i ključno pitanje za Dejana Mrkalja i bend, koji je sa druge strane, svoju muzičku priču uradio tako,  da se sa “osmehom” na licu  može okrenuti ka dolazećim iskušenjima.

 

multimedia-music.com

 

facebook.com/mrkey.ant