ATOMSKO SKLONIŠTE – “Uživo Novi Sad 2022”

    
Share Button

(Fidbox) 2023.
LP/digital
Hard rock/rock  – CROATIA

Pulski sastav Atomsko Sklonište jedan je od kontinuirano najdugovečnijih na regionalnim prostorima. Takođe je opšte poznato da je njihova popularnost  znatno izraženija u Srbiji nego na ostalim Ex-Yu mestima, državama, gradovima teritorijama. Znam da će mnogi reći, pa svuda su na sličan način prihvaćeni, ali budimo realni i iskreni i prihvatimo verodostojnu činjenicu, a ona glasi da su ovde, ipak u pomenutoj Srbiji “najveći”, i da često publika koja posećuje njihove koncerte za ono što radi Bruno i ekipa, koja ne retko doživljava promene u postavi – ima samo reči hvale i podržavanja.

 

 

To baš nije tako u samoj Hrvatskoj, gde se često upućuju kritike Brunu oko neaktivnosti orijentisane ka diskografskom “mirovanju” ili hibernaciji, no i u vreme zajedničke države, nakon Srbije, procentualno Atomci su bili popularniji i u Bosni i u Sloveniji, mnogo više nego na domaćem terenu.
Napokon, jedno novo izdanje, za bend najlakše moguće realizovano, u ogromnoj meri i najlogičnije je tu,  a to je “live” album, odnosno koncertni događaj i grupa u direktnom susretu sa publikom, nešto što glavni akteri priče zajedno sa liderom najviše praktikuju i vole.
“Uživo Novi sad 2022”, snimljen je u “Master” hali  novosadskog Sajma, tokom gradskih “Dana piva”, 5-tog novembra 2022-e. Zajedno sa uvodnim delom, na albumu se našlo 10 poznatih songova iz repertoara grupe, ujedno većim delom i poznatih koncertnih aduta, kao što su : “Olujni mornar”, “Pakleni vozači”, “Oni što dolaze za nama”, “Gazi opet čizma”, “Ne cvikaj generacijo”…. Ali sve se to našlo na ogromno zadovoljstvo kolekcionara i svih onih “koji su na igli” – ovoga puta mislim gramofonskoj, dakle na vinilu, a zasluge odnosi izdavač – “Fidbox”. Za one koji vole i podržavaju delovanje Atomaca i Bruna Langera, sa ovim albumom, odnosno realizovanim snimcima i krajnjim tehničkim utiskom, mogu biti sasvim zadovoljni, jer je sve urađeno za ovakvu vrstu muzike, atmosfere,  na maksimalno visokom nivou. To je jednostavno tako, bez obzira kakve imate afinitete prema muzici i poruci sastava. Sa Brunom su u postavi bili  : bubnjar Eric Vojak i gitarista Matija Dadić. LP je urađen kao gatefold ( sa otvaranjem), za dizajn su bili zaduženi Veljko Damjanović i sjajni Slobodan Dulović-Dule, a fotografije je radio Wood RS. Producent izdanja bio je Damjan Deurić, a izvršni producent  Miro Karadžić, preko kojeg se radi najveći broj koncerata grupe u samoj Srbiji, a i šire.

 

 

Sastav je bio raspoložen, publika je po očekivanju “pomagala” u koncertnom izvođenju pesama, i na kraju balade pretpostavljam da su svi oni koji podržavaju sastav dobili upravo ono što su želeli i očekivali.
Atomsko Sklonište jeste jedan od sastava Ex-Yu zajedničke prošlosti, ali i neka vrsta posebnog fenomena u samoj Srbiji. Ne sumnjam da će ovo vinilno izdanje biti vrlo verovatno   nakon izvesnog vremena  i doštampavano.

 

fidbox.rs