TOTALNO OPUŠTANJE – “Letečki buldožer”

    
Share Button

(Self-released) 2022.
CD/digital
Punk rock/crossover – MACEDONIA

Skopski sastav Totalno Opuštanje otprilike je aktivan od 1993-e , a ekipa koja je u postavi , odnosno deo ekipe takođe participira u sastavima Kulturno Umetnički Rabotnici i Swatovski. U svojoj diskografiji skopljanci su iznedrili veliki broj izdanja, a  film kojeg furaju od praktično početaka karijere, nastavljaju nesmanjenim žarom i energijom da provlače tokom svih ovih godina.

 

 

“Letečki buldožer” je aktuelno ostvarenje iz decembra 2022-e, a na njemu se našlo 12 kratkih, ali zato vrlo jasnih, neuvijenih, “direktno u glavu” odsviranih numera i otpevanih na maternjem jeziku. I Totalno Opuštanje se prema vlastitoj realnosti i okruženju odnose sa sličnim ironijsko/parodijsko/zabavno/angažovanim pristupom, a sama muzika predstavlja jedan pravi crossover, gde su u osnovi prisutni bazični punk/punk rock idiomi, kojima se po potrebi  dodaju drugi žanrovski elementi. Ima tu svega od energičnog rocka, 80’s hardcora, povremenih “plesnih” ubacivanja, ali kada se sve oduzme i doda, članovi sastava vrlo čvrsto i jasno stoje iza svojih stavova. Nema tu prevelikog mudrovanja, bar se tako čini na prvi pogled, odnosno tako se njihov sound “prepoznaje” na prvo slušanje, ali nemojte sumnjati da je ova ekipa vrlo koncizno pripremila sve ono što se u izražajnom smislu ovde nalazi, i da na svoj način distribuira do potencijalnog konzumenta. Za svaku pohvalu je diskografska istrajnost grupe, i može se reći izražena idejno/sviračka kreativnost unutar ovako postavljenih i predstavljenih normi, iza kojih kao bend stoje. “”Letečki buldožer” je jasno i glasno izdanje, a ova ekipa dobro zna kome se obraća i na koji način to obraćanje treba “spakovati”.

 

 

Iako dolaze iz nekog drugog plana, songovi su, stiče se utisak takođe u sasvim primerenoj meri melodični, iako melodičnost u pristupu grupe nije osnovni postulat prema kojem se njihov izraz trasira. Totalno Opuštanje, kao uostalom i Kulturno Umetnički Rabotnici su zaslužili relevantniju regionalnu primećenost i prisutnost, i nadam se da će do toga u skorijoj budučnosti na relevantniji način – doći.

 

totalno-opustanje.weebly.com

 

totalno-opustanje.bandcamp.com/album/letechki-buldozher