BALE – “Summer Without Syphylis”

    
Share Button

(SKC Novi Sad) 2022.
CD/digital
Post new wave – SERBIA

Zoran Bulatović-Bale je ličnost bez kojeg bi novosadska, vojvođanska, srpska i EX-Yu scena, u najmanju ruku bile nepotpune. Muzičar, manje aktivan i kao likovni umetnik, je osoba koja je na sceni od 80-tih godina, i čija karijera i kad je boravio van zemlje, u Sjedinjenim Državama i Italiji, takođe nije mirovala.
Baleta šira javnost zna po radu i ulozi u sastavima : Luna, Pekinška Patka, Laboratorija, Pečat… ali takođe i po ulozi aranžera, producenta, svirača u brojnim sastavima, , da ne kažem koliko puta savetnika, bez čijih idejnih smernica, teško bi bili ostvarivi silni projekti, kao i pesme mnogih aktera ovdašnje muzičke priče.

 

 

Baleta smatram umetnikom, koja kada govorimo o ulozi koju je imao i ima u samoj Srbiji, da ne spominjem region, zaslužuje status osobe  koja bi  morala dobiti priznanje ulaska u nekakvu “kuću slavnih”. Naravno, mislim da to njega ili nešto tako slično i ne intersuje, ali svejedno poznati smo po tome, što se zasluge često zaboravljaju, a Bale je brojne odavno ostvario.
1992-e godine je na “16 track tape recorderu” u “Matrix” studiu u Novom Sadu snimljena muzika, koja  se našla na albumu “Summer Without Syphylis”. U formatu CD-a, 10 godina kasnije, 2002-e u New Yorku za Baletovu tadašnju izdavačku etiketu “Fatalamanga Records”, izašao je ovaj materijal, o kojem su se pričale i prepričavale razno-razne verzije, uglavnom polu obaveštene javnosti. Pored Baleta kao autora, gitariste, pevača, basiste, klavijaturiste,programera,  muzicirali su još : Robert Radić za bubnjevima, Zoran Lekić -Leki – bas i klarinet u numeri “Scherzzo”. A kao backing vokali pojavljuje se nekolicina poznatih novosadskih muzičara i jedan neizostavni političar, a to su : Gaga iz Vriska Generacije, Boban (Ritam nereda), Nenad Čanak…

 

 

“SKC Novi Sad” upotpunjuje i sa velikim razlogom objavljuje, odnosno reizdaje ovaj album na kojem se našlo 13 intersantnih, vrlo originalnih songova, zanimljivih i bogatih aranžmanskih rešenja, idejno povremeno “neobičnih i otkačenih”, ali nema sumnje da jedno ovakvo izdanje danas nije izgubilo ništa od vremenske udaljenosti, čak dodao bih sličan efekat bi imao da se pojavio i u ranijem periodu tokom 80-tih, ali i danas, gde pre svega svežina Baletovih ideja, autorska otvorenost, kao i posebna energija, predstavljaju nezaobilazne faktore koji su prisutni od prve do poslednje numere.
Lično bih okarakterisao da je  “Summer Without Syphylis”, možda jedno specifično Baletovo suočavanje sa izazovima 80’s new wave-a, ali tkzv. retro elementi ovde jednostavno imaju samo nostalgičnu, nikako drugačiju dimenziju.

 

Original Art Work

 

“Summer Without Syphilis” potvrđuje kakva je gromada od umetnika gospodin Bulatović, a mišljenja sam da jedna dodatna promocija ovog izdanja u kompletnom regionu, ukoliko naravno bilo kakve mogućnosti postoje, je više nego dobrodošla. Ne oklevajte da poslušate ovaj album, dostupan je kako  u CD formatu, tako i digitalno, siguran sam da nijednog trenutka nećete zažaliti, naravno ako su vam muzički afiniteti “ispravni”, vidici “malo širi” , a voljni element dovoljno da je prisutan u makar malom obliku.

 

facebook.com/fatalamanga

 

donbale.bandcamp.com/album/summer-without-syphilis