BOOM SELEKCIJA – “Boom Selekcija”

    
Share Button

(Discom/Šareni Dućan) 2023.
Digital/LP
Funk/electronic/disco pop – SERBIA

Beogradski sastav Boom Selekcija, delovao je u periodu 1979-83, i tada muzika iza koje su stajali, nije imala na ovdašnjoj i generalno Ex-Yu teritoriji puno pristalica.  Članovi sastava su takođe nastupali i u nekim drugim grupama, ne toliko afirmisanim,  a u to vreme verovatno najzaposleniji je bio jedan od pevača Zlatko Frlić, koji je snimio i  solo singl, bio član grupe Cheri, i imao je još određene akcije. Bend su inače osnovali članovi pratećeg sastava Bobana Petrovića i pevačica Silva Delovska , koja je bila aktivna u sastavu KIM, cenjenog tromboniste Kire Mitreva.

 

 

Boom Selekcija je u svojoj završnoj fazi uspela da snimi album za aleksandrovački “Diskos”, istoimenog naziva 1983-e godine, koji je u ono vreme prošao nezapaženo, mada ruku na srce, nije zasluživao takav, nazovimo pogrešan ili “nemaran” status, jer muzika koju su izvodili, kao i sami akteri, zasluživali su mnogo više, nego što su na kraju dobili. “Diskos” je uglavnom imao slabu distribuciju, sem kada su u pitanju izdanja iz narodne/folk muzike, gotovo nikakva reklama nije pratila izlazak albuma, pa je gotovo po samom pojavljivanju album praktično postao raritetan.
Ovih dana se album Boom Selekcije  zvanično pojavio u digitalnoj formi, a izlazak, odnosno reizdanje LP-a, premijerno se očekuje 3.marta 2023. Dakle, vrlo skoro. Ulogu izdavača preuzela je  kuća “Discom”, uz asistenciju zagrebačke etikete “Šareni Dućan”, i uspešno je dobijena licenca od prvobitnih diskografa, pomenute firme “Diskos”.

 

 

Kolekcionari vinilnih izdanja će imati razloga za zadovoljstvo, a ovim putem će i jedan deo javnosti pretpostavljam biti  bolje informisan o muzici koju je ovaj sastav izvodio. Koliko sam do sada imao prilike da primetim”Discom” nije toliko darežljiv sa davanjem ljudima iz posla svojih promo primeraka vinila , pa se nadam da će ovoga i sledećih puta zarad kompletno promotivne celishodnije priče, promeniti svoj dosadašnji stav. No, da se vratimo Boom Selekciji. U sastavu su svirali muzičari koji su svoj posao radili vrlo dobro,  kvalitetno i u tehničkom smislu, na albumu je sviračka dimenzija dominantno ubedljivija, naročito od tekstualne poruke, koja je na pojedinim mestima vrlo tanka, da ne kažem u određenoj meri i banalizovana. Ipak, to je uglavnom manje  kada su izdanja gde je groovy pristup istaknut baš toliko važno, a muzički spoj laganijeg funka, povremenih disco i electronic upadica, uz evidentnu melodičnost pesama mogao je da prija uhu, onoj populaciji koja se tada po prvi put upoznavala sa muzikom grupe, a to se odnosi i na sve slušaoce koji su kasnijih godina dolazili u kontakt  sa onim što je ovaj sastav muzički ostavio.
Na albumu se našlo 8 numera, sem poslednje naziva “Frizerka Nada”, koja je urađena u više bluesy varijanti sa određenim dodacima i laganije-emotivnijim pristupom, ostatak materijala izveden je najviše u nekom umerenijem srednjem tempu, bez nekih vidljivijih bržih ili oštrijih izvođačkih iskoraka.
Lično mi je drago zbog izlaska ovog izdanja u vinilnoj varijanti, i nadam se da će javnost biti ovoga puta i bolja informisana o delovanju ove ekipe, a to sve naravno zavisi i od onih aktera koji su još uvek tu, i koliko imaju volje i želje da priču nastave, pojasne i promotivno zaokruže.

 

discom.bigcartel.com