EMIL AND THE DETECTIVES – “Remote Proximity”

   1
Share Button

(Self-released) 2022.
CD/digital
Jazz/fusion – SLOVENIA

Pre izvesnog vremena dobio sam od gospodina Rastka Zagera, kompletan dosadašnji   opus njegovog sastava Emil And The Detectives, a to su 3 CD izdanja, čiji je redosled dostupnosti javnosti tekao   sledećim redom : “Agora” (2017.), “Sandcastles” (2020.), i aktuelni “Remote Proximity” (2022.).

 

 

Gospodin Rastko Zager je basista i kompozitor ovog sastava, čija je baza delovanja Maribor, a u grupi su takođe etablirana slovenačka  imena, od kojih su pojedinci svoju uspešnu karijeru imali i tokom postojanja zajedničke države. Pre svih to se odnosi na klavijaturistu Dejana Pečenka, čije bogatstvo karijere, muzička edukativnost, učestvovanje na preko 40 albumskih ostvarenja, uloga profesora klavira na jazz akedemiji u Lincu, pretpostavljam da su dovoljni razlozi kratkog pojašnjenja značaja i uloge ovog umetnika. No,i ostali članovi postave zaslužuju respekt, priznanje i cenjenost za svoj dosadašnji rad, a čija prisutnost i muziciranje u ovom sastavu  gde možda imaju jednu drugačiju ulogu, ali svakako u opisu poznavanja koncepta i pristupa kojeg izvode i učestvovanja u kreiranju zamisli gospodina Rastka Zagera,   potvrđuje da su njihov doprinos i pečat  neizostavni.

 

 

Emil And The Detectives na aktuelnom albumu kroz 7 instrumentalnih numera kreiraju svoje viđenje jazz/fusion forme, čije korene možemo naći u davnim 70-tim godinama prošlog veka, ali ekipa koja je kreirala i izvodila muziku Rastka Zagera, itekako svojim osećajem, intuitivnošću, izvođačkom preciznošću i stilskim priključcima,  je u velikoj meri pokazala kako im nisu strani i nepoznati standardi sadašnjeg trenutka, kao i tokovi jazz muzike prisutni na internacionalnoj sceni post 2000 -tih godina. Kada slušate sviračke fraze saxofoniste Zdravka Zimića, kao i trubačke i flugelhorn iskorake Borisa Majcena, biće vam jasno kako jedan vid retko prisutne atmosferičnosti, prolazi kroz fusion pristup. Bilo bi neopravdano a ne  istaći i uloge izuzetnih instrumentalista, pomenutog Dejana Pečenka, gitariste Igora Bezgeta, čije često neočekivane improvizacije na intersantan, a u isti mah neobičan način “filuju” strukturu prisutnih tema, kao i sjajnog bubnjara Jože Zadraveca, koji je “prinuđen” da konstantno prati “iznenadne” sviračke upade ostalih muzičara iz ove ekipe.
“Remote Proximity” je jedan od onih albuma, gde vam je u startu jasno da su ga kreirali i realizovali iskusni profesionalci, a da njihova umešnost itekako pomaže i onom manje verziranom slušalačkom uhu da “uhvati” i prihvati poruku glavnog autora, pomenutog Rastka Zagera. Ukoliko dođete do ovog izdanja, bilo nabavljanjem CD-a ili ulaskom na “streaming” platforme, verujem da ćete imati puno razloga za uživanje, opuštanje, te ništa manje analiziranje muzike koja je priređena i prisutna.

 

facebook.com/emilandBAND