NOT JANE – “Akademski grad”

    
Share Button

(Croatia Records) 2022.
CD/digital
Post new wave – BOSNIA & HERZEGOWINA

Sastav Not Jane deluje u formaciji tria, nedavno su objavili svoj debitantski album naziva “Akademski grad”, a dolaze iz Širokog Brijega. Grupu je osnovao 2016-e godine gitarista i glavni kompozitor Drago Ljubić. Svirali su na brojnim mestima i manifestacijama, prvobitna intencija im je bila da objave EP i postepeno snimaju singlove, ali su događaji sa pandemijom odgodili stvari za najmanje dve godine.

 

 

Ipak, album pomenutog naziva “Akademski grad”, na kojem se našlo 9 songova, objavljen je , a u  izdavački “poduhvat” uključila se “Croatia Records”.
Not Jane svoje songove izvode na maternjem jeziku, sastav zvuči usvirano i uigrano, sound im je prilično bogat, ali ono što je najzanimljivije, je svakako njihova izvođačko-žanrovska orijentacija. A to je oslanjanje na postulate Ex-Yu, u njihovom slučaju najviše zagrebačkog novog talasa. To kao krajnju rezultantu ima, da preslušavanjem njihovog materijala stičete osećaj da su praktično izašli iz ovdašnjih 80-tih godina, gde new wave za aktere ove priče ima više nego žanrovski, izražajni i simbolički značaj. Njihove numere asociraju na pesme Patrole najviše, Parlamenta,  mogu se čuti isto tako i uticaji rane Azre i ranog Prljavog Kazališta, a bend se potrudio da koliko je to moguće u takvom “okruženju” ponudi jedno svoje  autorsko-izvođačko viđenje. Melodičnost njihovih pesma je izuzetno izražena, ali treba dodati da produkcija Gabrijela Prusine psihološki duboko uranja u ovdašnje 80-te i novi talas, praćen tehnički precizno urađenim masteringom Wima Bulta (Netherlands), neću ovoga puta napisati Holandija, jer kako izveštaji kazuju zvanično ime pomenute zemlje je Netherlands. No, to je  manje važno.

 

 

“Akademski grad” je izdanje kojem se generalno malo toga može zameriti, mada će mnogi analitičari bilo oni dobronamerni ili manje dobronamerni, reći kako je ovo jedno retro ostvarenje, koje možda ne odgovara standardima/postulatima sadašnjeg vremena. Ali, akteri ove priče su želeli da sve to bude tako kako su zamislili, i da sviraju ono što pre svega vole i iza čega u autorskom smislu stoje. A to što sviraju  i pevaju rade pre svega iskreno, bar se takav utisak stiče preslušavanjem  kompletnog albumskog materijala, izuzetno prijemčivog za radijska emitovanja.

 

crorec.net

 

facebook.com/notjane07