VLADIMIR STOŠIĆ – “Nad sobom”

    
Share Button

(Self-released) 2022.
Digital
Rock/pop – SERBIA

Vladimir Stošić je kantautor, inače apsolvent Opšte književnosti na “Filološkom” fakultetu u Beogradu. Rođen je u Vranju, a nedavno je objavio u sopstvenoj režiji album naziva “Nad sobom”, na kojem se našlo 12 songova. Dva je zajedno uradio sa pevačicom Aleksandrom Arsić, dok su ostale kompletno njegovi autorski radovi. Sa Aleksandrom je pre realizacije albuma realizovao i snimio dva singla, koja su predstavljala prethodnicu onoga što će slediti.

 

 

Vladimir je takođe učestvovao na kantautorskim festivalima u Beogradu i Novom Sadu. Album je sniman u Starim Banovcima.Za aranžmane i produkciju bio je zadužen Saša Gajić , koji je u pojedinim pesmama preuzeo na sebe i ulogu back. vokala, kao i pomenuta Aleksandra Arsić.
Kako sam kaže, Vladimir nastupa sa gitarom, mada ima različite vizije kako bi trebao izgledati njegov prateći sastav. Muzika koja se čuje na albumu predstavlja kombinaciju rock/popa ili možda je bolje reći pop/rocka, jer u određenim segmentima pomenute žanrovske forme imaju različitu  istaknutost, određene numere su više okrenute rock pristupu, dok su druge naslonjenije više na pop. Tekstovi su jasni, vrlo opisni, a Vladimir ih interpretira na direktan način. Melodičnost songova je izražena, međutim ono što je na mene ostavilo jak utisak je da možda i nenamerno, nekakva psihologija ovdašnjih prošlih vremena je itekako prisutna u muzici koju Vladimir interpretira. Slike 70-tih i 80-tih godina se prepliću, opet bih dodao vrlo ovdašnjih, i čini se da ovakva forma kantautorstva malo ima dodirnih tačaka sa sadašnjim trenutkom, što nikako ne bi trebali smatrati kao manu ili nedostatak osećaja za savremeni trenutak, već autorov izbor, kojeg kao takvog vredi prihvatiti ili ne prihvatiti. Izbor je naravno na vama, slušaocima. Sam album deluje kao skladna celina i mada nije kreiran kao konceptualno izdanje, pesme poseduju određenu povezujuću nit.

 

 

“Nad sobom” kao album,  treba posmatrati kao diskografsko uigravanje pred dolazeće nove iskorake. Kako se da primetiti, kada god situacija i uslovi nalažu, Vladimir je spreman da svoje ideje predstavi publici na “live” nastupima. Ne sumnjam da će takvih prilika u budućnosti biti više.

 

facebook.com/vladimir.stosic.37

 

kasurl.com/03PCN

 

open.spotify.com/album/0NikMi96IpC5X3aqREyGds